Ja till mast trots byns motstånd

Trots ett massivt motstånd från de boende i Västra Virestad ger nu byggnadsnämnden i Trelleborg bygglov för en 3G-mast.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2007

– Härtill är jag nödd och tvungen, säger Leif Sjögren (c), byggnadsnämndens ordförande i Trelleborg. Vi har mer eller mindre fått order om att ge bygglov.

Byggnadsnämnden har redan sagt nej till masten två gånger, trots att länsstyrelsen velat ge bygglov. Men nu tvingas nämnden ge sig.

– Masten står på ungefär samma plats som man sökt bygglov för hela tiden, säger Leif Sjögren. Vi kan inte längre motsätta oss bygglovet efter att länsstyrelsen återigen sagt att det är fel att inte ge bygglov.

Byborna i Västra Virestad har hela tiden kämpat mycket aktivt mot masten. Barnen i byn har ritat och berättat i brev till byggnadsnämnden varför de inte vill ha en mast i sin by. "Vi vill inte ha en 48 meter hög klätterställning här" menade barnen bland annat.

De vuxna har skickat in protestlistor och arbetat mot masten. Och hittills har man haft byggnadsnämnden på sin sida. Trots att länsstyrelsen skickade tillbaka ärendet till byggnadsnämnden efter att 3GIS överklagat det nekade bygglovet fortsatte nämnden att framhärda i sitt nej.

Denna gång med en mer utförlig motivering till att man nekade bygglov. Det handlade både om landskapsbilden och om kulturhistorien. Masten skulle bli ett landmärke i byn, som saknar kyrka.

Men länsstyrelsen köpte inte argumenten från byggnadsnämnden utan skickade tillbaka ärendet ännu en gång och nu har byggnadsnämnden alltså gett upp och säger

ja till bygglovet.

Det handlar om en 48 meter hög mast samt teknikbodar.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.