Annons

Ja till ändringarna i Trelleborgs hamn

Trelleborgs kommunfullmäktige sade ja till de omfattande förändringarna i Trelleborgs hamn på gårdagens sammanträde. Dessutom valdes tre nya ledamöter in i hamnens styrelse – varav ingen är politiker.
Trelleborg • Publicerad 14 december 2004

Trelleborgs Allehanda har tidigare berättat om förslaget att göra om hamnbolaget till ett helägt kommunalt bolag och att låta bolaget köpa marken i hamnen från kommunen för 207 miljoner kronor. Dessutom ska hamnen ta upp ett lån på 435 miljoner kronor från EG: s investeringsbank.

Allt detta sade kommunfullmäktige ja till på gårdagens sammanträde.

Annons

I och med att kommunen tar över hela hamnbolaget ska även tre nya ledamöter väljas in i styrelsen. Kommunfullmäktige valde att rösta in tre icke-politiker. Dels tar hamnens vd Leif Borgemark plats i styrelsen, men dessutom valde fullmäktige in Göran Miörner, advokat, Höllviken och Reinhart Teltscher, speditör, Trelleborg.

De flesta ledamöterna som yttrade sig i kommunfullmäktige var positiva till förändringarna i hamnen.

– Det är det största projektet som Trelleborgs kommunfullmäktige beslutat om, sade Birger Lindgren (spi). Det är en viktig satsning som vi tillstyrker. Även Åke Svensson (kd) och Sune Larsson (c) tillstyrkte förslaget, liksom Lars Christensson (m). Bert Ekstrand (fp) menade att han inte kunde känna sig säker på om summan som hamnen ska låna är rimlig, men menade att man får lita på sakkunskapen. Dessutom väckte han den största munterheten på sammanträdet genom att berätta om en uppsats han skrev om vattnets betydelse för sjöfarten under skoltiden.

– Jag kom fram till att vattnet betyder ganska mycket för sjöfarten, sade Bert Ekstrand.

Lars-Olof Flink (m) menade att det fanns en stor osäkerhet i materialet och att det skulle behövts mer uppgifter i underlaget. Hans partibroder Ulf Bingsgård föreslog att ledamöterna i styrelsen skulle väljas på ett år i taget, inte som det står i förslaget för en mandatperiod.

Kommunfullmäktige röstade emellertid ner hans förslag och han själv, Inger Hansson, Lars-OLof Flink samt Marianne Ohrlander reserverade sig.

I övrigt fattade kommunfullmäktige bland annat beslut om att sälja en tomt på västra industriområdet till ett återvinningsföretag och att besluta om nya taxor och avgifter för renhållningen.

@04 Byline skribent

:Lasse Bryggare

@04 Byline telefon

Annons

:0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons