Annons

Ja och nej till dispens

Miljönämnden i Trelleborg säger ja till en ansökan om dispens från strandskyddet i Dalköpinge men nej till en ansökan i Maglarp.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2010
Vy över stranden vid Dalköpinge.
Vy över stranden vid Dalköpinge.Foto: 

I Dalköpinge är det ägaren till en fastighet som vill bygga till sitt hus med garage, tvätt/dusch samt sovrum. Ägaren vill också få avgränsa sin tomt vid gångstigen som går söder om fastigheten vid stranden.

Miljönämnden säger ja till utbyggnaden av huset, men menar att tomtavgränsningen måste gå sju meter längre upp från stranden.

Annons

– Det finns en naturlig avgränsning där med en häck och en uppvuxen björk, säger Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i miljönämnden.

Nämnden anser också att tillbyggnaden är planerad på ett område som redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Tillbyggnaden gör vare sig till eller ifrån när det gäller allemansrätten och djur- och växtlivet.

I Maglarp handlar det om ett hus som ligger söder om kustvägen, bara en kort bit upp från stranden.

Där gör miljönämnden bedömningen att det inte går att ge dispens från strandskyddet.

– Det som finns idag är en liten låg byggnad. Det man vill bygga är fyra till fem gånger större, säger Görgen Holmdahl.

Miljönämnden gör bedömningen att det saknas särskilda skäl att bevilja dispensen. Dessutom skulle en tillbyggnad enligt ansökan motverka strandskyddets syfte, framför allt när det gäller tillgängligheten inom strandområdet.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons