Annons

Italiensk sommarmat för nybörjare

Nu dyker de första mjälla rödbetorna upp hos handlarna på torget. Christoph Hofer, kock och restaurangansvarig på Idala gård, lär oss att tolka sommarens mat på italienska. Lätt, vackert och framförallt gott.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2009
Foto: 
Melonsoppa till förrätt.
Melonsoppa till förrätt.Foto: 
Foto: 
Chistoph Hover, kock och restaurangansvarig på Idala gård. Han förespråkar enkelhet och improvisation i matlagningen.
Chistoph Hover, kock och restaurangansvarig på Idala gård. Han förespråkar enkelhet och improvisation i matlagningen.Foto: 
Grillad lax med matig sallad till varmrätt. Säsongens färska rödbetor gör salladen matig och färgstark.
Grillad lax med matig sallad till varmrätt. Säsongens färska rödbetor gör salladen matig och färgstark.Foto: 
Foto: 
Vattenmelonen mixas till melonsoppan.
Vattenmelonen mixas till melonsoppan.Foto: 
Uppläggning och garnering är viktigt – med varma skaldjur, olivolja och en sellerikvist blir melonsoppan en fröjd för både öga och gom.
Uppläggning och garnering är viktigt – med varma skaldjur, olivolja och en sellerikvist blir melonsoppan en fröjd för både öga och gom.Foto: 
Till efterrätt serverar man gärna hela symfonier, förklarar Chistoph Hofer. Här pannacotta med bär, vitvinsgranité och limoncello till det.
Till efterrätt serverar man gärna hela symfonier, förklarar Chistoph Hofer. Här pannacotta med bär, vitvinsgranité och limoncello till det.Foto: 

VÄSTRA VEMMERLÖV. Christoph Hofer älskar det italienska köket. Både den kraftiga vintermaten men allra mest den lätta enkla sommarmaten. Just enkelhet är ett nyckelord för honom och han talar mycket om improvisation. Faktiskt så mycket att det är svårt att få ur honom konkreta recept med måttenheter.

– Man kan ta lite olika grönsaker, vad som helst, ja det man tycker om. Bara rosta dem i ugnen lite lätt, det blir trevligt, säger han till exempel.

Annons

Att inte krångla till matlagningen återkommer han ofta till. Och folk borde våga prova sig fram lite mer, menar han.

– Ja, för huvudsaken är att man har kärleken till maten.

För Christoph går improvisationen som en dans. Med kunskapen från restaurangskolan i Schweiz i botten, via Operakällaren i Stockholm, restaurang på Wärmdö golfklubb till Hedmans krog i Böste sitter recepten numera i händerna snarare än i huvudet.

Sedan Idala gård startade sin restaurang för fem år sedan arbetar Christoph Hofer här som restaurang- och hotellansvarig. Här är det det italienska köket som råder. Det är italienska viner och från början startade Pia och Hans Nyman, som driver Idala gård, med import av keramik från just Italien. Det har aldrig funnits någon tvekan om att även maten skulle vara italiensk.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons