Italiensk sommarmat för nybörjare
VÄSTRA VEMMERLÖV. Christoph Hofer älskar det italienska köket. Både den kraftiga vintermaten men allra mest den lätta enkla sommarmaten. Just enkelhet är ett nyckelord för honom och han talar mycket om improvisation. Faktiskt så mycket att det är svårt att få ur honom konkreta recept med måttenheter.
– Man kan ta lite olika grönsaker, vad som helst, ja det man tycker om. Bara rosta dem i ugnen lite lätt, det blir trevligt, säger han till exempel.
Att inte krångla till matlagningen återkommer han ofta till. Och folk borde våga prova sig fram lite mer, menar han.
– Ja, för huvudsaken är att man har kärleken till maten.
För Christoph går improvisationen som en dans. Med kunskapen från restaurangskolan i Schweiz i botten, via Operakällaren i Stockholm, restaurang på Wärmdö golfklubb till Hedmans krog i Böste sitter recepten numera i händerna snarare än i huvudet.
Sedan Idala gård startade sin restaurang för fem år sedan arbetar Christoph Hofer här som restaurang- och hotellansvarig. Här är det det italienska köket som råder. Det är italienska viner och från början startade Pia och Hans Nyman, som driver Idala gård, med import av keramik från just Italien. Det har aldrig funnits någon tvekan om att även maten skulle vara italiensk.