Annons

Iskall premiär för badprov

I går startade sommarens badvattenprover. Miljöförvaltningen hoppas på säkra bad i sommar.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2005
En liter vatten från varje badplats krävs för att göra bra test.
En liter vatten från varje badplats krävs för att göra bra test.Foto: 
Johnny Carlsson och Margareta Ringström, båda från miljöförvaltningen, kämpar i vinden för att undersöka vattnet på Trelleborgs fem badplatser. Bild: Mårten Svemark
Johnny Carlsson och Margareta Ringström, båda från miljöförvaltningen, kämpar i vinden för att undersöka vattnet på Trelleborgs fem badplatser. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Få har som arbetsuppgift att sticka ner sina nakna fötter i 11,6-gradigt vatten. Men i går var det just vad miljöinspektör Johnny Carlsson var tvungen att göra. Då tog han nämligen årets första badvattenprover i Trelleborg.

– Det känns ju i benen, skrattar han huttrande när han klättrar upp på Dalabadets brygga med ben som domnat.

Annons

Tillsammans med biomedicinanalytikern Margareta Ringström tog han fem prover runt om i Trelleborg. Sedan analyseras proverna för att ta reda på vilka badvatten som är tjänliga eller ej. Proverna tas varannan vecka hela sommaren. Förra året var Dalabadet och Smyge otjänligt vid ett tillfälle. Hur det blir i år är svårt att säga. Det är nämligen svårt att veta vad det är som gör att de farliga bakterierna växer. Vind och värme kanske?

– Övergödningen är ju klart en anledning också, säger Johnny Carlsson.

Efter att proverna är tagna gör Margareta Ringström två tester. Ett snabbt som blir klart inom ett dygn och ett långsamt som tar tre dygn.

– Men det ser väldigt bra ut, tycker jag. Det var inte mycket tång eller alger någonstans. Det var heller inte särskilt grumligt, säger hon. Något som däremot ser sämre ut är badtemperaturen. För drygt en vecka sedan skrev Allehanda att Dalabadet kunde erbjuda 20-gradigt badvatten.

Men det var då. Nu har temperaturen sjunkit nästan 9 grader. Och det ser inte bättre ut någon annan stans. Kallast är det i Smyge där termometern inte orkade prestera mer än 8,3 grader.

– Ändå känns det varmare i vattnet än i luften, säger Johnny Carlsson och suckar.

Testerna görs enligt EU: s bestämmelser. Även ofarliga bakterier, till exempel bakterier som indikerar nedbrytning, ger utslag i provet och gör att vattnet klassas som otjänligt. Det pågår dock en diskussion inom EU att bortse från sådana bakterierna i resultatet.

– Då kommer vi att få bättre badvatten. Men när denna ändring ska genomföras vet vi inte, säger Margareta Ringström.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons