Annons

Is, sol och varm choklad

Tio minusgrader. Sol och en jämn is med ett tunt lager gnistrande snö. Då är Flaningen som bäst, om man gillar att åka skridskor förstås. Såväl nybörjare som lite mer erfarna skridskoåkare passade på att åka på den frusna dammen under helgen.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2012
Förberedda för en dag på isen. Anna Mårtensson, maken Patrik Haugland och sonen Albin Haugland har klätt sig varmt och gör sig beredda för säsongens första åkning på naturis.
Förberedda för en dag på isen. Anna Mårtensson, maken Patrik Haugland och sonen Albin Haugland har klätt sig varmt och gör sig beredda för säsongens första åkning på naturis.Foto: Tomas Nyberg
I ån intill Flaningen rann vattnet och lockade en hel skara barn att titta på ankorna som blivit matade med formbröd.
I ån intill Flaningen rann vattnet och lockade en hel skara barn att titta på ankorna som blivit matade med formbröd.Foto: Tomas Nyberg
Det är inte bara skridskoåkning som hägrar på Flaningen. Tova Byring Nilsson, Cassandra Harletun och Julia Olsson testar även trädklättring med skridskorna på.
Det är inte bara skridskoåkning som hägrar på Flaningen. Tova Byring Nilsson, Cassandra Harletun och Julia Olsson testar även trädklättring med skridskorna på.Foto: Tomas Nyberg
Frusna fingrar tar på humöret för Elin och Ebba Svahn. Mamma Christina Svahn fick kämpa över isen för att nå andra sidan där fikan väntade.
Frusna fingrar tar på humöret för Elin och Ebba Svahn. Mamma Christina Svahn fick kämpa över isen för att nå andra sidan där fikan väntade.Foto: Tomas Nyberg

Femårige Albin Byring Nilsson gav upp ett riktigt glädjetjut samtidigt som han mer eller mindre sprang ut på isen med skridskorna på. Efter bara en timmes åkning, första gången i hans liv, får han upp farten rejält även om det då och då slutar med en vurpa. Men det är inget som han verkar bry sig om.

– Jag trillar inte så hårt, säger han och sätter ny fart mot pappa Peter Nilsson som är imponerad över sonens framsteg på isen.

Annons

– Det går bättre och bättre. Isen är inte superhal, men väldigt jämn och fin. Det är inte många gånger det varit såhär bra på Flaningen, säger han.

På en sten vid vasskanten sitter Lukas Haugland. Hans pappa spänner åt hans skridskor och han ser ut att längta ut på isen. Familjen har förberett sig väl därhemma för att kunna njuta, trots kylan.

– Man får ha flera underställ, säger mamma Anna Mårtensson som också såklart har tagit med varm choklad.

En bit bort spelar ett gäng killar hockey så att svetten lackar. Planen är inte så stor så det bli många snabba vändningar. En av dem har ett förflutet som hockeyspelare.

– Det är roligt. Det ger lite abstinens, men det är lagom såhär, säger Markus Andersson.

Ingen håller någon vidare koll på resultatet. Viktigast är att ha kul.

– Jag tror att vi leder, säger Hampus Svensson medan de andra rycker på axlarna och fortsätter spela.

Mitt på isen går Christina Svahn med en dotter i varje hand. Det hörs uppgivna tjut från flickorna. De har kalla fingrar och vill inte åka mer. Christina kämpar för att få med båda tvärs över dammen. På andra sidan väntar fika. Christina offrar sina egna vantar för dottern Ebbas frusna fingrar och snart blir dottern på lite bättre humör och visar ett snabbt prov på sina åk

– Du går ju i skridskoskola, säger Christina vänd till femåriga Ebba som snart saktar ner tempot igen och fattar mammas stödjande hand.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons