Annons

Is-orm ska locka ut trelleborgarna på hal is

Trelleborgarna får en tidig julklapp av Citysamverkan. Till första advent öppnas skridskobanan "Is-ormen" för allmän åkning, mitt på Stortorget.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2014
Marcus Middleton från Citysamverkan och Ulf Bingsgård (M) från Trelleborgs kommun vill locka trelleborgarna till Stortorget med en stor isbana.
Marcus Middleton från Citysamverkan och Ulf Bingsgård (M) från Trelleborgs kommun vill locka trelleborgarna till Stortorget med en stor isbana.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Grunden för banan, vars "körfält" blir sju och en halv meter brett, är den isrink som funnits på Lilla Torg i Malmö. Citysamverkan, en sammanslutning av Trelleborgs kommun, företagare och fastighetsägare i centrum, har fått kylrörskonstruktionen till skänks och vill använda den för att liva upp Trelleborgs city.

- Det kan behövas under det lite mörkare och mer kulna halvåret, kommenterar kommunalråd Ulf Bingsgård (M).

Annons

- Tanken är att torghandeln och julhandeln ska synas runt omkring banan och bidra till att det blir mer folk och högre puls här, berättar Marcus Middleton från Citysamverkan.

Även Rådhustorget diskuterades som en möjlig placering, men man kom fram till att Stortorget är "optimalt".

Skridskobanan ska få dimensionerna 28 gånger 23 meter, och löpa runt Axel Ebbes fontänstaty "Sjöormen". När banan öppnar vid första advent ska det dessutom finnas kvällsbelysning och möjlighet att hyra skridskor.

Efter att sportlovet är avslutat i sena februari packas banan ihop.

Man vet ännu inte var kostnaderna hamnar för kommunen, men de kommer att inskränka sig till driftskostnader.

- Tanken är att kylningen ska drivas med solceller. Så blir det också förnyelsebar energi, säger Ulf Bingsgård.

Enligt kommunalrådet har kritiken rörande den inskränkta parkeringsmöjligheten på torget mattats av, och nyheten om isbanan tagits emot positivt av torghandlarna.

- På sommaren kommer vi att ha andra aktiviteter runt torget, säger Marcus Middleton, som kan tänka sig att frakta in både gräs och sand för att göra torget attraktivt.

Kommer då herrarna själva att spänna på sig skrillorna i vinter?

- Det är några år sedan jag åkte, så jag får nog smygträna lite i ishallen först, bekänner Ulf Bingsgård.

- Mina skridskor är slipade, försäkrar Marcus Middleton.

Martin Falkenby
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons