Invånare ger knappt godkänt till kommunen

Mycket kan förbättras i Trelleborgs kommun. I varje fall om man ska tro Statistiska centralbyrån. Enligt deras undersökning är trelleborgarna missnöjda över hur de kan påverka sin kommun och ger grundskolan, gatorna och arbetsmöjligheter knappt godkänt. Även förtroendet för räddningstjänstenhar fallit kraftigt.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2014
Förtroendet för räddningstjänsten har fallit kraftigt sedan förra SCB:s undersökning för två år sedan.
Förtroendet för räddningstjänsten har fallit kraftigt sedan förra SCB:s undersökning för två år sedan.Foto: 

I Statistiska centralbyråns medborgarundersökning, som gjordes under våren, ger inte trelleborgarna sin kommun många tummar upp. Men några finns det i alla fall. Räddningstjänsten, förskolan och gymnasieskolan är deltagarna i undersökningen nöjda med. Mest nöjda är de med "vatten och avlopp", detta trots omfattande översvämningar i kommunen på senare tid kommer just den faktorn upp till betyget "mycket nöjd”.

Men många andra faktorer ställer sig trelleborgarna mer tveksamma till. ”Stöd till utsatta personer” får 44 i betygsindex, vilket betyder precis över gränsen för godkänt. Lika lågt betygsindex har faktorn ”arbetsmöjligheter”. Något högre tankar har trelleborgarna om sina gång- och cykelbanor.

SCB visar också att medborgarna har blivit allt mindre nöjda över tid. Trelleborgarna känner sig mer otrygga i dag än tidigare, färre vill rekommendera andra att flytta hit och sophämtningen är man inte lika nöjd med som tidigare år. Få faktorer verkar trelleborgarna mer nöjda med, gymansieskolan är ett undantag som får högre betyg än för fyra år sedan.

Undersökningen visar också att män i Trelleborg är mindre nöjda än kvinnorna i samma kommun. Kultur får till exempel 53 i betygindex av männen medan kvinnorna ger den 61. Förskolan får 58 av männen och 62 av kvinnorna. Vatten och avlopp får dock lika högt betyg, 74.

Det syns även en skillnad i ålder. Desto äldre man är desto mer missnöjd är man över lag. Trelleborgare över 75 år är mest missnöjda över grundskolan av alla åldergrupper. Samma sak är det med räddningstjänsten.

När det kommer till hur trelleborgarna tycker att de har möjlighet att påverka sitt samhälle är det dock de yngsta som är mest missnöjda. De som är mellan 18 och 24 ger faktorn påverkan 33 i betyg medan de som är äldre än 65 ger samma faktor 38.

Fler artiklar om resultatet i kommunundersökningen hittar du i pappers- och e-tidningen. E-tidningen hittar du:

Fanny Nyberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.