Annons

Intresset svek för ekobyn

Tankarna var goda men det genuina intresset saknades. Så kan man sammanfatta projektet som skulle göra Simlinge till en modern kretsloppsby.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2007
En delegation japaner besökte Simlinge för att få reda på mer om planerna på det moderna kretsloppssamhället. Bild: Arkiv
En delegation japaner besökte Simlinge för att få reda på mer om planerna på det moderna kretsloppssamhället. Bild: ArkivFoto: 

Simlinge blev nära nog en världskänd by i början av 2000-talet. Anledningen var planerna på att göra byn till en modern kretsloppsby i princip självförsörjd på el och värme.

– Tanken var att göra byn oberoende av omvärlden, säger Jan-Åke Persson på Trelleborgs kommun som var en av dem som var med och drog igång projektet.

Annons

Alla oljeuppvärmda villor skulle få värme genom en rötgasanläggning. Gasen skulle utvinnas ur svingödsel samt betblast och halm. Även avloppsrester från hushållen skulle rötas i anläggningen. Tre små vindkraftverk skulle uppföras för att täcka elbehovet.

Initiativet till projektet kom från kommunen som också sökte projektpengar från ett EU-program. Att just Simlinge blev utvalt menar Jan-Åke Persson beror på att här fanns flera svingårdar inom ett litet område och därmed mycket svingödsel.

Byborna kallades till möte efter möte allt eftersom planerna tog form. Man tog fram ritningar och modeller på hur det hela skulle gå ihop. Men när det började närma sig ett startskott svek intresset.

– Vår tanke var att byborna själva skulle driva det men det saknades en riktig eldsjäl, säger Jan-Åke Persson som tycker att det är tråkigt att projektet aldrig blev verklighet.

År 2003 meddelade man att projektet skulle läggas ner. Med facit i hand inser han att man från kommunens sida kanske borde agerat annorlunda.

– Att påbörja arbetet bygger på att alla skriver på papper men det gick aldrig att dra så långt. Vi kanske var lite för luddiga i informationen, medger Jan-Åke Persson.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons