Martin Falkenby: Intresset för nyheter stiger – inte bara goda nyheter
Under hösten har SVT, TV4 och SR tvingats till omfattande sparprogram. Tidningskoncernen Stampen har aviserat ett åtstramningspaket som omfattar 95 tjänster, varav 40 på redaktionerna.
Det finns flera orsaker till bantningarna. Kraftigt minskade annonsintäkter är en, hög inflation en annan. Den senare drabbar framför allt SVT och SR vars anslag inte räknats upp i takt med inflationen.
För TV4 och Stampen handlar det förutom om kostnadsökningar även om vikande annonsintäkter. ”Det påminner om finanskrisen då [annons-]tappet låg kring 25 procent”, sa Stampens vd Johan Hansson till Dagens Media förra månaden.
Även Gota Media, den koncern som Trelleborgs Allehanda tillhör, drabbas av konjunkturen. Både Borås Tidning och Kalmarbaserade Barometern har aviserat besparingsåtgärder som innebär färre redaktionella medarbetare nästa år.
”Effekterna av de sparprogram som nu aviseras runt om i landet går i nuläget inte att överblicka, men oron är stor att demokratin drabbas. Genom åren har alldeles för många orter blivit av med såväl tidningsredaktioner som daglig nyhetsbevakning.”
Fler antal journalister ger inte per automatik bättre nyhetsförmedling. Men även om det nästan alltid går att effektivisera eller arbeta smartare så är det allvarligt när lågkonjunkturer drabbar journalistiken. Effekterna av de sparprogram som nu aviseras runt om i landet går i nuläget inte att överblicka, men oron är stor att demokratin drabbas. Genom åren har alldeles för många orter blivit av med såväl tidningsredaktioner som daglig nyhetsbevakning.
När en annonsör väljer bort sin lokala tidning till förmån för exempelvis globala sociala mediebjässar, bör denne därför tänka till ett extra varv. I en intressant debattartikel signerad Björn Aronsson, vd på annonsbolaget Mediekompaniet, konstateras att majoriteten av de beslut som påverkar människor i vardagen ”fattas på lokal och regional nivå och där spelar lokala nyhetsmedier en viktig roll som arena för åsikter och dialog”.
Han skriver vidare: ”Vi behöver starka lokala nyhetsmedier för att skapa tillit till vårt politiska system, där medborgarna känner att det finns fria nyhetsmedier som granskar makthavarna. Även om du inte köper idén om att låta dina medieinvesteringar stötta ett högre syfte så bör i alla fall argumentet att effekten finns i lokala nyhetsmedier tilltala dig som annonsör.”
Björn Aronsson pekar på det faktum att 88 procent av svenskar mellan 9 och 85 år läser svenska nyhetsmedier minst en gång per dag och att nyhetsmedier ger annonsörer bättre effekt både i print och digitalt.
Det vi har sett de senaste åren är ett ökat intresse för nyheter. Konsumtionen av nyheter tog fart under pandemin och har fortsatt att öka. Den årliga rapporten Mediekonsumtion som görs på uppdrag av Myndigheten för press, radio och tv släpptes i veckan. ”Under perioden 2010 till 2016 minskade tidningsläsandet för varje år men har sedan 2018 ökat igen till samma nivå som 2010”, heter det i rapporten.
”Medborgarna engagerar sig alltmer i sin närmiljö och det kräver bra bevakning och kvalitativ nyhetsförmedling. Inte minst i dåliga tider.”
Det är i svåra tider som bra journalistik behövs som mest. Journalistiken är också det som driver ett tidningshus. Det är därför Gota Medias vd Mats Ehnbom i en intervju med tidningen Journalisten i samband med situationen i Borås och Kalmar säger: ”Besparingarna kommer att tas på personalen i sista hand, och vi försöker undvika besparingarna på redaktionerna”.
I den budgetprocess som nu har påbörjats finns inga planer på att minska Trelleborgs Allehandas redaktion. Snarare är det så att nu när hela branschen mår dåligt så är det de mindre lokaltidningarna som mår bäst. Medborgarna engagerar sig alltmer i sin närmiljö och det kräver bra bevakning och kvalitativ nyhetsförmedling. Inte minst i dåliga tider.