Intresset för bild och form ökar bland unga

Spännande projekt och fina lokaler är några av anledningarna till att estetiska programmet med inriktning på bild och form är så populärt i Trelleborg. I år har ännu fler sökt till programmet.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2005
Viktoria Johansson och Anna Berg är nöjda med sin utbildning inom bild och form. Men de önskar ofta mer resurser.
Viktoria Johansson och Anna Berg är nöjda med sin utbildning inom bild och form. Men de önskar ofta mer resurser.Foto: 

Intresset för bild har varit högt under en tid i Trelleborg. I år har trycket på det estetiska programmet med inriktning på bild och form ökat ytterligare. Att utbildningen lägger en tonvikt på design kan vara en av orsakerna. Samt att eleverna jobbar med olika spännande tvärvetenskapliga projekt. Allehanda har tidigare skrivit om ett matematik- och konstprojektet där estetelever och teknikelever tillsammans har tittat på konstverk uppbyggda enligt matematiska mönster.

Just nu håller eleverna på med så kallad city branding - att marknadsföra Trelleborg.

– Eleverna har tittat på den marknadsföring som i dag finns om Trelleborg och funderar på om man kan göra det annorlunda. Vi har också bjudit in kultursekreterare Rebecca Segerhagen som säger sig vara intresserad, säger Ulf Söderstrand, bildlärare på Bastionskolan.

Design blir allt viktigare på utbildningen. Och digital teknik likaså. Men ändå värnar bildeleverna om sitt fotolabb som de riskerar att förlora.

– Det är väldigt kul att jobba därnere. Det är en helt annan känsla än att jobba digitalt. Man kommer liksom närmare bilden, säger Anna Berg.

Hon går tredje året på estetiska programmet med inriktning på bild och form och trivs på utbildningen.

– Men eftersom vi var de första esteteleverna på Bastionskolan känner vi att allt var så nytt. Vi fick liksom börja från början. Men lokalerna är väldigt fina, säger hon.

Bredvid henne sitter Viktoria Johansson och jobbar i lera.

– Jag är nöjd med utbildningen. Men vi känner ofta att vi har för lite resurser. Ofta får vi för lite material att arbeta med, säger hon.

Sofia Bergström

Fakta/preliminära intagningen till gymnasieskolan i Trelleborg

Program Lägsta poäng Medel poäng

Barn- och fritidsprogrammet 140 167

Byggprogrammet 165 186

Estetiska programmet, bild och form 190 231

Estetiska programmet, musik 170 185

Estetiska programmet, teater 130 162

Naturvetenskapliga programmet 175 242

Omvårdnadsprogrammet 100 169

Samhällsvetenskapligaprogrammet 70 201

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.