Intresse styr fiberutbyggnad

2020 ska 90 procent av alla svenskar ha tillgång till bredband i hastigheten 100 megabit i sekunden, ett mål som regeringen har slagit fast.
– Folk tror att bara för att det målet finns och vi är ett kommunalt bolag så är det bara för oss att åka hem till folk och fixa det, säger Magnus Wahldén på Trelleborgs Bredbands AB.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2014

För att kunna uppnå det satta målet till 2020 ska man ge anslutningsmöjlighet till fiber för 700 hushåll i kommunen om året. Så står det i den handlingsplan som företaget gjort.

– Det innebär däremot inte att vi kommer att se till att 700 hushåll om året faktiskt har fiber, vi kan inte tvinga det på någon, säger Magnus Wahldén.

Det som faktiskt görs för att uppnå målet är att se till att 700 hushåll om året får möjlighet att ansluta sig till fiber, om de skulle önska det.

– Vi tittar på olika aspekter, till exempel om det är ekonomiskt genomförbart och hur stort intresse det finns i området, innan vi börjar ansluta hushåll, säger Magnus Wahldén.

Det finns alltså ingen låst plan för när man ska ansluta områden, utan prioritering görs bland annat efter var det finns intresse.

– Vi hade till exempel en grupp från Skåre som anmälde sitt intresse för fiber redan 2012, och vi hoppas att ha anslutningsmöjlighet för ungefär hundra hushåll där i augusti, säger Magnus Wahldén.

Gruppen från Skåre fick genom landsbygdsutvecklingen kontakt med Jordbruksverket och PTS, vilka gick med på att stå som medfinansiärer. Då kunde man ställa helt andra krav på utbyggnaden, något som kan vara bra på landsbygden, menar Magnus Wahldén.

– Inne i Trelleborg har vi som avtal att vi bara gräver fram till fastigheten, för att inte förstöra trädgårdar eller liknande. Men i Skåre ville medfinansiärerna att vi skulle gräva ända fram till husen, och det har vi gjort.

Magnus Wahldén tror att man ska kunna uppnå regeringens mål till 2020, men vill poängtera att Trelleborgs Bredbands AB är ett företag, även om de står i kommunal regi.

– Vi skulle inte kunna ge bort anslutningarna bara för att uppnå målet, vi är inte finansierade på det sättet, säger Magnus Wahldén.

Att det på landsbygden skapas intresseorganisationer som undersöker egna lösningar till fiber-uppkoppling ser han inte som något negativt.

– Det är bra, för då kan de få en annan uppskattning om kostnaderna. Och de kan samarbeta med oss för att hitta medfinansiärer om de inte skulle välja en privat aktör, säger Magnus Wahldén.

I fredagens pappers- och e-tidning kan du läsa om Beddingestrands fibergrupp som planerar en egen satsning på fiberanslutning i byn. E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Sebastian Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.