Annons

”Inte värdigt att kallas för liten gumma”

Anne-Sophie Samnegård (MP) tycker att det moderna samhället kommit längre i jämställdhet än det politiska systemet, och vill se fler kvinnor, föräldrar och invandrare i kommunfullmäktige.
Gylle • Publicerad 24 mars 2018
Fler borde kunna syssla med politik, tycker Anne-Sophie Samnegård.
Fler borde kunna syssla med politik, tycker Anne-Sophie Samnegård.Foto: Sebastian Mårtensson

– Jag var inte alls intresserad av politik när jag kom till Sverige, trots att jag läst statsvetenskap. Emil var intresserad av miljöfrågor och pratade med människor om det, och då drogs jag in i frågorna och politiken, säger Anne-Sophie Samnegård (MP).

Hon kom till Sverige 2010 och har varit medlem i Miljöpartiet sedan 2012. Just nu sitter hon som ersättare i kommunfullmäktige och i Visit Trelleborg.

Annons

– Jag har valt att inte stå så högt på listan nu. Jag har tre små barn, där den yngsta är drygt tio månader gammal. Jag vill vara i kommunfullmäktige, men jag hinner inte,

Hon vill vänta med att satsa fullt ut tills det yngsta barnet är lite äldre. Inför nästa mandatperiod tror hon att hon kommer stå högre på vallistan. Men hon hade önskat att det var lättare för fler att ta sig in i politiken.

– Möten är utformade så att det är svårt att som småbarnsförälder kunna gå, de är oftast för sent på kvällen. Jag tror att det stänger ute en del föräldrar och inte minst kvinnor från politiken, säger Anne-Sophie.

När hon började med politik, cirka två år efter att hon flyttat till Sverige från Frankrike, kände hon sig utanför. Inte minst för att hon hade svårt för det politiska språket, utan också på grund av bemötandet.

– Jag kunde inte prata inför dem utan att få känna mig oviktig. Det är inte värdigt att kallas för liten gumma. Andra kvinnor jag pratade med vittnade om samma sak, och det är inte många kvinnor i Trelleborgspolitiken, säger Anne-Sophie.

Hon upplever det delvis som att samhället har blivit mer jämställt, men inte det politiska systemet.

– Det är fortfarande utformat för att bäst passa äldre män, som det var före kvinnors rösträtt. Jag vill visa att en ung kvinnlig invandrare kan vara med i politiken, och påverka systemet, säger hon.

De första politiska frågorna hon intresserade sig för var miljö och kemikaliepåverkan. Men nu handlar det mycket om föräldraskap och jämlikhet.

– Jag trodde inte att jag skulle vilja jobba med frågor som jämställdhet och så. Sverige är bra, men det finns brister ändå, säger Anne-Sophie.

Hon har en utbildning inom statsvetenskap och jobbar för Miljöpartiet i Malmö. Men hon sitter även i skolbänken, eftersom hon håller på att omskola sig till sjuksköterska.

Annons

– Det är ett av de viktigaste yrkena som finns. Jag tror att det är kompatibelt med politiken och kan ge mig en djupare insikt i världen, säger Anne-Sophie.

Förutom studerandet, jobbet, barnen och politiken är Anne-Sophie också involverad i Friskis&Svettis, där hon är ledare och sitter i styrelsen.

– Jag kände ingen här innan jag flyttade hit, nu känns det som om jag kan hälsa på nästan alla. Att vara med i en förening är bland det bästa man kan göra som nyinflyttad, säger hon.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons