Annons

Inte störande med rättspsyk som granne

– Vi måste lära oss att det finns folk som behöver vård.
Det säger säger Mats Hansson, trelleborgare och lärare på Backaskolan, som ligger ett stenkast från rättspsyk på Sege park.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2011
Trelleborgaren Mats Hansson är lärare på Backaskolan, granne med rättspsykiatrin.
Trelleborgaren Mats Hansson är lärare på Backaskolan, granne med rättspsykiatrin.Foto: Tomas Nyberg

Friskolan Backaskolan öppnade 1994 i lokaler som tidigare var arbetsterapi för rättspsykiatrin. Något som vissa patienter hade svårt att ta till sig.

– Det var de som rent rutinmässigt stod och knackade på dörren och ville komma in, säger Mats Hansson.

Annons

Han upplever inte att skolan störts på senare år av att ha rättspsykiatrin som granne. En annan granne är en skola för gravt autistiska barn.

– Jag tror att föräldrar tycker att det är tryggt att ha sina barn här för att det är en liten skola, barnen vet gränserna och de har lätt att få tag på oss här, säger Mats Hansson.

Han blir lätt irriterad på rösten när han refererar till argumentation om att huspriserna sjunker i områden med rättspsykiatri i närheten. Han nämner protesterna vid planerna på ett LSS-boende för funktionshindrade personer på Västervång.

– Vårt samhälle är byggt kring segregering, konstaterar han.

Fanny Johansson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons