Inte så självklart som det verkar

Det började med mitt första besök i Smyge... ja, vad då? Smygehuk? Smygehamn? Eller bara Smyge, för enkelhetens skull?
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2009
Foto: 

Som utböling fick jag fråga kollegorna på redaktionen, och det uppstod en diskussion. Som fortsatte, och fortsatte, och fortsatte. Ingen verkade vara riktigt säker på vad som var Smygehuk, vad som var Smygehamn, och om – och i så fall när – man kunde göra det enkelt för sig och använda kortformen Smyge. Och om någon trodde sig veta hur det låg till var det alltid någon annan som inte höll med. När ytterligare ett ortsnamn – Östra torp – dök upp i diskussionen övergick den från förvirrande till absurd. Jag gav upp. Tills jag blev beordrad att reda ut begreppen i en krönika...

På kartan ser det inte särskilt komplicerat ut. Smygehuk är själva udden, den berömda. Smygehamn är tätorten lite åt öster längs med kusten, och Östra torp är en avstickare åt nordväst inåt landet.

Men när man försöker omsätta denna enkla uppdelning i praktik uppstår huvudbry. Hur långt sträcker sig Smygehuk? Ligger fyren där? Hur är det med Köpmansmagasinet? Och om de inte ligger i Smygehuk, ligger de då i Smygehamn – eller någon helt annan stans? Och varför ligger hamnen inte i Smygehamn, som vore det naturliga med tanke på namnet, utan i Smygehuk? Kanske ska man bara vara tacksam för att den inte ligger i Östra torp.

Efter grundliga efterforskningar och hjälpsamma förklaringar från Smygetraktens lärde vet jag nu hur det ligger till. Smygehuk från fyren till ålderdomshemmet, därefter Smygehamn. Östra torp numera bara kring kyrkan. Och Smyge i folkmun, men inte på kartan och inte i tidningen. Där vi nu med större precision än någonsin kan rapportera var vi befinner oss i trakterna kring Sveriges sydligaste udde.

Johan Silfversten Bergman
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.