Inte rökfritt hos Trelleborgshem

I Malmö avser det kommunala bostadsbolaget MKB att införa rökförbud i ett av sina hyreshus. Trelleborgshem har inga liknande avsikter.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2004

- Vi har inte planerat något rökfritt boende i Trelleborg, säger Leif Persson, vd för Trelleborgshem. För lite drygt ett år sedan hade Trelleborgshem fått in en hel del klagomål på rökning i trapphusen. Saken togs upp i ett av bolagets nyhetsbrev till hyresgästerna. - Det var människor som klagade på att det kom in rök genom brevinkasten, säger Leif Persson. Vi diskuterade frågan om rökning då. Nyhetsbrevets resonemang mynnar ut i att det är svårt att förbjuda rökning, eftersom det är besvärligt att göra något åt det om man bryter mot förbudet. Det som återstår är då att vädja till rökarna att visa hänsyn. - Men jag ser inte rökningen som ett stort problem, säger Leif Persson. Vi har inte särskilt många klagomål om det. Enligt Leif Persson har inte heller Hyresgästföreningen tagit upp frågan om rökfria hus till diskussion. - Men jag är inte främmande för att det kan finnas intresse för helt rökfritt boende, säger Leif Persson. Om det är något som hyresgästerna vill ha så kan vi titta på det. Ett skäl att införa rökfritt boende kan vara att det blir billigare underhåll. Lägenheter där det bott storrökare kan få svåra missfärgningar av tobaksröken. - Hela samhället går ju också mot att allt fler miljöer blir helt rökfria, som restauranger och annat, säger Leif Persson. Vi verkar ju även bli allt mer känsliga och fler och fler drabbas av allergier och överkänslighet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.