Annons

Inte lätt att få jobb som ung arbetslös

Utan arbetslivserfarenhet är det inte lätt att få ett jobb. "Arbetsgivarna tror inte att man är tillräckligt kvalificerad" säger 20-åriga Aldijana Hadzimahovic.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2006
Sabina Andersson och Aldijana Hadzimahovic gick ut gymnasiet för ett år sedan och har redan hunnit prova på livet som arbetssökande.
Sabina Andersson och Aldijana Hadzimahovic gick ut gymnasiet för ett år sedan och har redan hunnit prova på livet som arbetssökande.Foto: 
Alexandra Jäger, Åsa Rosberg och Sanne Skoog har ett år kvar till studentexamen. De tror att de kommer att bli tufft att hitta jobb trots att arbetsmarknaden ljusnar. Bild: Anette Sjöstrand
Alexandra Jäger, Åsa Rosberg och Sanne Skoog har ett år kvar till studentexamen. De tror att de kommer att bli tufft att hitta jobb trots att arbetsmarknaden ljusnar. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Sanne Skoog, Åsa Rosberg och Alexandra Jäger går alla andra året på Hotell- och restaurangprogrammet i Trelleborg. De är rejält avundsjuka på treorna som tar studenten på fredag.

– Vi börjar sista året efter sommaren men studenten är det enda vi längtar efter, säger Sanna Skoog.

Annons

Hon har jobbat extra en del inom restaurangbranschen, bland annat som servitris och kallskänka. Åsa Rosberg har jobbat lite inom vård-och omsorg. Alexandra Jäger har aldrig haft ett sommarjobb men har lite arbetslivserfarenhet från praktiken under skoltiden. Alla tre är överens om att det är svårt att få jobb som ung och utan arbetslivserfarenhet.

– Nu när man snart är inne på sista året tänker man mycket på det, säger Alexandra Jäger.

Arbetsförmedlingen har de ingen positiv bild av.

– Man hör mycket dåligt om arbetsförmedlingen. Jag tror nog att de flesta hellre söker jobb på egen hand, säger Sanne Skoog som redan vet vad hon ska göra efter gymnasiet.

– Jag ska till Frankrike och jobba som kock på en restaurang, säger hon.

Aldijana Hadzimahovic och Sabina Andersson gick ut samhällsprogrammet förra året. De har redan hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet av livet som arbetssökande.

– Jag har sökt alla möjliga jobb, men arbetsgivarna tror inte att man är tillräckligt kvalificerad, säger Aldijana Hadzimahovic som nu börjat läsa sociologi på högskolan.

Sabina Andersson söker jobb och besöker arbetsförmedlingens handläggare med jämna mellanrum. Hon sköter dock helst sitt jobbsökande på egen hand, berättar hon.

– Men nu har jag sökt till högskolan i Malmö, Lund och Kristianstad. Jag hoppas läsa ekonomi eftersom jag har hört att det är lättare att få jobb då, säger hon.

– Men man vill ju inte ta vad som helst. Det ska vara ett bra jobb.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons