Inte längre gratis att stå i tomtkö

De som vill fortsätta att stå i kö till kommunens tomter och småhus måste från och med 2008 betala 300 kronor per år.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2007

Nu vill Trelleborgs kommun städa upp i sin tomtkö.

Från och med årsskiftet införs med största sannolikhet en årlig taxa för att stå i kö till kommunens tomter och småhus. 300 kronor kommer det att kosta per hushåll.

På detta sätt bekostas en del av kommunens hantering av kön. Samtidigt hoppas kommunen kunna rensa bort de oseriösa köarna.

De nya reglerna för tomt- och småhusköer behandlades för första gången på kommunfullmäktige i oktober. Då var den föreslagna taxan 500 kronor. Men eftersom socialdemokraterna, som inte vill ha någon taxa överhuvudtaget, röstade för återremittering tas detta ärende upp igen. Kommunstyrelsen beslutade i veckan att sänka taxan till 300 kronor.

– Det är vi nöjda med. Det är ändå en hel del jobb med tomtkön, menade Catherine Persson (s).

Det kan även kommunalråd Ulf Bingsgård (m) intyga:

– När vi nyligen släppte de 62 nya villorna i Skegrie skickade vi ut svar till 500 personer från listan. Runt 200 kom tillbaka eftersom adressen inte stämde längre. I kön står folk som letar efter en ny bostad. När de skaffar en går de inte ur kön och anmäler inte den nya adressen. Detta är ett exempel på hur svårt det är att jobba med kön i dag, säger hon. I dag står runt 2 000 personer i kö. Dessa kommer att få erbjudandet att stå kvar - mot att betala den nya taxan – eller lämna kön efter nyår.

Catherine Persson tror att 300 kronor per år kan få vissa att hoppa av.

– Många står i kö i flera kommuner samtidigt. Eftersom de flesta kommuner har taxor så kan den totala avgiften bli kännbar, säger hon.

Ulf Bingsgård hoppas att de nya reglerna kommer att göra att det blir lättare att urskilja vilka områden som är mest intressanta.

– Nu kommer vi förhoppningsvis få en bättre överblick. Jag tror inte att det är någon risk att många hoppar av. Trelleborgs kommun är väldigt attraktiv att bo i, säger han.

Samtidigt med de nya taxorna införs också andra regler.

Den sökande måste ha fyllt 18 år, äkta makar eller sambor måste köa tillsammans och den som tilldelats en tomt eller ett nybyggt småhus har inte rätt att återigen ställa sig i tomtkön förrän tidigast fem år efter att köpebrevet har upprättats för det senaste köpet.

Adressändring måste också göras.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.