Inte bara faror för unga på internet

Det finns många faror för unga på nätet. Men föräldrar gör fel i att anta att chattar, dataspel och sociala sajter inte för något gott med sig.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2012
Ett 40-tal åhörare fick höra Helen Thorén från BRIS Malmö på församlingshemmet.
Ett 40-tal åhörare fick höra Helen Thorén från BRIS Malmö på församlingshemmet.Foto: Claes Nyberg

Ungas vardag på internet var ämnet när folk från skola, socialtjänst och polis under måndagen fick lyssna på Helen Thorén från BRIS, Barnens rätt i samhället. Hon gav en inblick i en värld som många vuxna inte behärskar och kanske därför känner oro inför.

– Vuxna skiljer på nätet och den "vanliga" världen. Det gör inte ungdomar på samma sätt, internet är en del av deras liv, säger Helen Thorén.

Mycket av det som är negativt i ungdomarnas miljö, som mobbing, existerar också på nätet. En annan fara är att unga som inte får sin bekräftelse från vuxenvärlden i hemmet eller skolan kan söka den på nätet. Men man kan inte bara se tiden framför datorn som bortkastad, menar Helen Thorén:

– Internet är en rätt stor arena, där ungdomarna kan kommunicera med sina kompisar.

– Dataspelande innebär inte något bekymmer i sig, fortsätter Helen. Det viktiga är att se till helheten.

Rådet blir att sätta sig in i hur populära program funkar, och att inte bara inta en fördömande attityd gentemot unga som tagit risker eller gjort tabbar. Sådana föräldrar får inte höra mycket om vad deras barn gör på nätet.

Madeleine Gripsten
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.