Annons

Inte bara en rolig figur

Många har sett filmen med Robin Williams om ”Patch” Adams.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2011
Foto: WILFREDO LEE

Filmen bygger på den sanna historien om Hunter Doherty Adams, kallad ”Patch” som efter egna upplevelser beslöt sig för att driva sjukvård på ett helt annat sätt än vad som är brukligt i USA.

”Patch” Adams föddes 1945 som son till en arméofficer som dog när han var stationerad i Västtyskland med familjen och då ”Patch” var i tonåren. Familjen återvände till USA, men ”Patch” fann sig inte tillrätta och umgicks med sjävmordstankar.

Annons

Det var på en sluten avdelning på ett mentalsjukhus som livet vände för honom.

När han såg hur patienterna behandlades kom han på att man skulle kunna driva sjukvård på ett helt annat sätt, med empati och närhet till patienterna.

Humorn går som en röd tråd – eller snarare en röd näsa – genom hans läkargärning. För det är genom sin röda clownnäsa som ”Patch” Adams är mest känd över världen.

Han läste till läkare och startade Gesundheit! institute som han drev som en gratisklinik i tolv år. Under den tiden fick 15 000 patienter hjälp.

Numera driver han många olika projekt, både i USA och runt om i världen. Alla syftar till att ge god sjukvård, framför allt åt dem som inte har råd att söka hjälp genom den vanliga sjukvården.

”Vi kan inte lova att bota men vi lovar att bry oss” är mottot för den vård som ”Patch” Adams och hans kollegor driver.

”Patch” Adams har själv kritiserat filmen om hans liv, som han menar bara tar upp en aspekt av hans gärning, att vara en rolig doktor.

Karin Ohlsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons