Annons

Inspiration från Bunkefloprojektet

Barnen koncentrerar sig bättre, skriver bättre och mår bättre. Det visar forskning gjord på barn som deltagit i det så kallade Bunkefloprojektet.På tisdagen presenterades det hälsofrämjande projektet inför lärare och föräldrar i Anderslöv.
Trelleborg • Publicerad 13 mars 2002

Några av skaparna, rektorn Conny Lindvall från Ängslättsskolan i Bunkeflo och idrottsledaren Johan Andersson från Bunkeflo IF talade om projektet inför ett 30-tal åhörare. - Det är inget konstigt. Det kan startas på vilken skola som helst. Vad som är märkvärdigt är att man tycker att det är märkvärdigt, sade Conny Lindvall som redogjorde för vilka resurser som Bunkeflo satsat för att genomföra projektet. Målet är att barnen ska må bättre och prestera bättre genom att röra mer på sig på både skoltid och fritid och hittills ser det ut att ha lyckats. - Man ser en bättre utveckling i kontrollgruppen, särskilt när det gäller skrivning. Men det är egentligen inte så konstigt. De har ju tränat upp motoriken, menade Conny Lindvall. Johan Andersson betonade att det inte är läroplanens fel att det är lite idrott i skolan. - Det är egentligen inte fel på vår läroplan utan på hur man hanterar timplanen. Det är varje enskild rektor som har ansvaret och som avgör hur mycket idrott man ska ha och det finns inget tak uppåt. Ulrika Dahlqvist är ordförande i föräldraföreningen Kompanjonerna som arrangerade informationskvällen och hon tycker att det är ett i allra högsta grad angeläget ämne. - Trelleborg fick inte bra resultat i en utvärdering av idrott i skolan som gjordes nyligen så mer idrott behövs absolut. Men i vilken form det vet jag inte. Enligt biträdande rektor Liselotte Pierce har skolan redan utökat antalet idrottstimmar. - Vi har ökat idrotten detta läsåret med 40 minuter per vecka för alla elever, förklarade hon men påpekade att det inte räcker. - Det är saker på gång men det behöver organiseras, menade Liselotte Pierce men vet inte om Bunkefloprojektet är det bästa för just Anderslövs skola. - Så långt har vi inte diskuterat. Men det kunde vara kul. Vi får åtminstone ta en liten bit av det.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons