Annons

Insnöade får ta av intjänad ledighet

Att vara insnöad kostar i de flesta fall en ofrivillig komp- eller semsterdag. Det visar en rundringning som Trelleborgs Allehanda gjort bland arbetsgivare i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2007

I slutet av förra veckan kom den snöstorm som gjorde stora delar av Söderslätt isolerat. Många kunde inte ta sig till sin arbetsplats eftersom bilar blev insnöade, vägar oframkomliga och kollektivtrafiken inställd. Men att inte kunna ta sig till sin arbetsplats är inte ett skäl för att få vara hemma med lön. Det framgår av den rundringning som Trelleborgs Allehanda gjort bland större arbetsgivare i kommunen.

- De får ta semester eller kompledigt. Har de ingen sparad ledighet får det bli löneavdrag, svarar Lena Jacobsson, personaladministratör på Trelleborgs kommun på frågan om vad som händer med lönen för de som på grund av snön inte kunde ta sig till sin arbetsplats i slutet av förra veckan.

Annons

Samma sak gäller de anställda på Trelleborgs lasarett.

- Det är enligt avtalet. Det får bli semester, komp eller flex, säger Ann-Margret Gren, löneassistent.

Den som saknar intjänad ledig tid får istället minus på sitt flexkonto och får arbeta in frånvaron i efterhand. Ä;ven på Pergo får de anställda välja mellan att ta ut semester, komp- eller tjänstledigt. På Trelleborg AB hade man inga större problem med ofrivillig frånvaro på grund av snön i slutet av förra veckan. Någon särskild policy för sådana händelser har man inte heller.

- De flesta tjänstemän kan jobba hemifrån. När det gäller anställda på fabriken så bor de flesta nära och kunde ta sig till jobbet, säger informationsdirektör Viktoria Bergman.

Någon uttalad policy för hur frånvaro på grund av väderomständigheter ska hanteras har inte heller Ruukki AB i Anderslöv, Thysells eller Trelleborgs Hamn tagit fram.

- Vi har inte bestämt riktigt hur vi hanterar det ännu. Tidigare har det löst sig men nu var det såpass många drabbade så vi har bestämt att vi ska ta fram en policy, säger Anita Bosevska, personalansvarig på Trelleborg Hamn AB.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons