Annons

Inskolning för både barn och vuxna

Sex nya avdelningar håller på att öppna för förskolebarn i Skegrie. Slättens förskola är just nu full av både barn, förskollärare och flyttkartonger.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2011
William och Vilgot Rosvall trivs bra på sin nya förskola.
William och Vilgot Rosvall trivs bra på sin nya förskola.Foto: Tomas Nyberg
Förskolan är byggd för att snabbt kunna göras om till skola om det skulle finnas behov av det i framtiden.
Förskolan är byggd för att snabbt kunna göras om till skola om det skulle finnas behov av det i framtiden.Foto: Tomas Nyberg
Mycket ska fixas innan barnen kommer på måndag. Förskolelärare Eva Löfstedt ställer i ordning stolar på sin nya arbetsplats. Slättens förskola är äntligen klar för inflyttning.
Mycket ska fixas innan barnen kommer på måndag. Förskolelärare Eva Löfstedt ställer i ordning stolar på sin nya arbetsplats. Slättens förskola är äntligen klar för inflyttning.Foto: Tomas Nyberg

– Här är din säng. Tror du att det blir bra? frågar Helene Ottosson och tittar på Victor Renström som glatt hoppar på sin madrass.

Det är förmiddag och några timmar kvar tills vila. Då ska han för första gången få sova på sin nya förskola, i ett specialbyggt uterum med stora skjutdörrar. På Slättens förskola finns många finurliga lösningar. Förra veckan flyttade de första barnen in i de nybyggda lokalerna.

Annons

– Detta blir bra. Det är nytt, fint och anpassat för barnen, säger förskolelärare Helene Ottosson.

Gården är ännu inte klar. En liten lekplats finns redan. Men gräs och asfalt ska planteras och läggas.

– Det är ingen fara. Det finns lekplatser i närheten. Eller så kan vi gå till en annan förskolas gård, säger jobbarkompisen Kerstin Renesz.

Förskolan kommer att rymma sex avdelningar och cirka 120 barn. Fastigheten är byggt på så sätt att den relativt snabbt kan göras om till skola om behovet skulle uppstå i framtiden. Det finns till exempel en matsal.

– Det är meningen att vi ska äta i omgångar. Det blir spännande att se hur det kommer att fungera, säger Helene Ottosson.

Men på varje avdelning finns ändå små kök. De är i nuläget inte tänkta att användas.

– Från början var det väl meningen att barnen skulle äta på avdelningen. Och vi vet ju inte hur det blir. Vi har sagt att vi kommer att äta tillsammans i matsalen mest på prov. Jag är lite rädd för ljudvolymen, säger Eva Löfstedt.

Hon jobbar på avdelningen bredvid. Där är det ännu tomt på barn men flyttkartongerna trängs i de nya lokalerna.

– Vi har denna dag på oss att göra i ordning. På måndag flyttar vi in. Barnen får leka med sina favoritleksaker under veckan i de gamla lokalerna. Resten har vi packat ner, säger kollegan Helene Malmqvist och ställer i ordning några stolar framför ett enormt fönster med utsikt över en åker.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons