Annons

Insamling gör rent hus hos lantbrukarna

Stiftelsen Håll Sverige rent och Länsförsäkringar driver en kampanj för att samla in farligt avfall från lantbruk. På torsdagen fick Ola Nilsson i Stora Isie hjälp att bli av med sitt skrot och avfall.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2014
Chauffören Lars Trulsson samlade in farligt avfall från lantbrukaren Ola Nilsson i Stora Isie.
Chauffören Lars Trulsson samlade in farligt avfall från lantbrukaren Ola Nilsson i Stora Isie.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Det blir ju lätt så att skrotet blir liggande flera år bakom husen. Men nu vet man att man blir av med det när de kommer varje år. Annars hade man själv fått hålla på att lasta och köra till återvinningsstationen men det tar ju tid och så kostar det pengar att bli av med det farliga avfallet, säger Ola Nilsson.

Han är en av de lantbrukare som anmält sig till årets insamling som sköts av återvinningsföretaget Stena på uppdrag av Länsförsäkringar Skåne och stiftelsen Håll Sverige rent. De har tagit fram ett koncept som innebär att lantbrukarna via sin försäkring kan beställa gratis hämtning av farligt avfall på gården. För att finansiera hämtningarna ställer man kravet att lantbrukaren samtidigt ska göra sig av med en del skrot vilket är värt en del pengar.

Annons

– Sedan insamlingarna startade 2007 har man samlat in närmare 800 000 liter spillolja. Många har säkert gjort som man ska med sitt avfall men det blir lätt så att det bara blir stående. Sedan börjar tunnorna läcka och lysrören som står lutade mot en ladugårdsvägg går sönder och det hamnar kvicksilver och spillolja i vattendragen, säger Lars Alm, projektledare på Håll Sverige rent.

LÄS MER:

I fredagens pappers- och e-tidning kan du läsa en längre version av artikeln, och se fler bilder. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons