Annons

Innan lamporna tänds

Hästarna blir borstade, cirkusdirektrisen sätter papiljotter i håret, tonerna från en ensam trumpet blåser över den än så länge tomma cirkusplatsen. Det är drygt en timme kvar till föreställning.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2005

Cirkus Brazil Jack från Malmö har varit på turnerande fot sedan mars månad och cirkussällskapet har varit kors och tvärs i Sverige. Från Haparanda till Ystad.

– Vi har varit med om alla väder, snö, regn, vatten, sol, säger cirkusdirektrisen Carmen Rhodin och skrattar.

Annons

I Haparanda slog de upp tältet bara 40 meter från Torneälven.

– Då var vi lite nervösa under natten, säger Carmen Rhodin som tycker det perfekta vädret för cirkus är som det är just nu Cirkus Brazil Jack är ett cirkussällskap med tradition. År 1899 inledde den då 28-årige Carl Rhodin sin första turné som han kallade för "Cirkus Brazil Jack" eftersom han var inspirerad av den amerikanska cirkusshowen "Buffalo Bills Wild West" som var på Europaturné 1887-1893.

Brazil Jack var en figur som var alltid den store hjälten i westerninspirerade pantominer och gick segrande ur alla stridern. På 1940-talet tog sonen Trolle Rhodin över cirkusverksamheten och utvecklade den till en världskänd storcirkus med jätteshower och turnéer över hela världen.

Nu är cirkusen under ledning av Trolles son, Trolle jr och chanserna att ytterligare en Trolle en dag tar över verksamheten är ganska stor. Under en cirkusfestival 1981, såg Trolle jr lindansösen Carmen och engagerade henne vid Cirkus Brazil Jack.

– Det blev en lång säsong, säger Carmen och skrattar igen.

Efter den tredje säsongen började nämligen kärleken spira och numera finns sönerna Trolle den tredje som under sommaren är verksam som jonglör vid cirkusen samt sonen Max som sysslar med teknik. Tonerna från trumpeten framkallas av Peter Harizanov från Bulgarien som står och värmer upp inför föreställningen. Han gör sin tredje säsong på Cirkus Brazil Jack.

Han, hans bror samt mamma och pappa framför ett clownnummer med mycket musik.

– Jag började gå i lära hos min pappa när jag var 14 år, berättar Peter Harizanov.

Det bästa med yrket är enligt Peter Harizanov, att få stå framför en publik.

Vad gör du när publiken inte skrattar?

Annons

– Allt hänger på improvisation, det gäller att behålla känslan av autenticitet, går inte det ena tricket får man prova med nästa, säger Peter Harizanov.

Peter Harizanov kommer att fortsätta inom cirkus.

– Det går alltid att utveckla numret och göra ändringar, säger Peter Harizanov och blåser vidare i sin trumpet.

Utanför grindarna har det redan bildats kö. Snart är börjar föreställningen.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons