Annons

Inhyrd sjuksköterska somnade på arbetet

En sjuksköterska vid Trelleborgs lasarett somnade under ett arbetspass och slarvade med att ge patienterna mediciner. Nu har Socialstyrelsen gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005

Den manlige sjuksköterskan hyrdes under sommaren 2003 in av Trelleborgs lasarett via ett bemanningsföretag. Vid det aktuella tillfället arbetade han natt på en vårdavdelning.

Enligt Socialstyrelsens anmälan så ska mannen under passet bland annat ha låtit bli att byta en infusionslösning med insulin till en patient och struntat i att ge en annan patient antibiotika.

Annons

Samma natt ska en annan av avdelningens patienter ha uppgett att han blivit väckt och fått en spruta av en manlig sjuksköterska som han inte blivit ordinerad. Vid tvåtiden på natten ska sjuksköterskan ha somnat. Han vaknade inte av larmsignalen från avdelningens övervakningsutrustning. Inte heller kollegorna lyckades väcka honom. Först flera timmar senare vaknade han av en telefonsignal.

Kollegorna rapporterade om det inträffade till avdelningschefen och sjukvårdsledningen. De gjorde sedan en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Fallet med patienten som fick en spruta som inte var ordinerad anmäldes också till HSAN.

Efter att mannen slutat på avdelningen gjordes en internutredning och man upptäckte då att det saknades narkotiska preparat. Detta polisanmäldes men åklagaren lade ner utredningen eftersom brott inte kunde styrkas.

HSAN menade i fallet med sprutan att det inte fanns några bevis för att patienten verkligen fått någon spruta.

Trots detta har Socialstyrelsen valt att anmäla sjuksköterskan på nytt till HSAN med yrkande på en disciplinpåföljd.

Mannen har själv i ett yttrande till Socialstyrelsen erkänt att han somnade och förklarade att det berodde på att han på grund av sömnbrist hade svårt att hålla sig vaken under det sista av sex nattliga arbetspass. Han har också uppgett att han har svårt för att redogöra för natten i detalj men att han mindes att han gjort iordning penicillinsprutor till en patient men lät bli att ge dem eftersom han var så trött att han inte kunde tänka klart. Han förnekar däremot att han skulle tagit några narkotiska preparat.

Socialstyrelsen anser, trots den nedlagda brottsutredningen och HSANs tidigare yttrande, att mannens agerande under natten tyder på "allvarliga brister i yrkesutövningen".

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons