Annons

Ingrid Wall sommarpratar om dottern

Spännande, förmodligen lärorikt – och en chans att lite grann ändra fokus på bilden av hennes dotter Kim. Så ser Ingrid Wall på sin hedersuppgift som sommarpratare.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2018
Ingrid Wall vid presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm. Den 10 augusti är det gislövsbons tur att sommarprata i radion.
Ingrid Wall vid presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm. Den 10 augusti är det gislövsbons tur att sommarprata i radion.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kontakten gick via avvägar, men när Ingrid Wall först talade med Sveriges Radios redaktion för ”Sommarpratarna” i P1 förstod hon att man därifrån hade varit osäker på om det var värt att kontakta mamman till den mördade journalisten Kim Wall. Som ju också är gammal journalist, numera kommunikationschef på Trelleborgs kommun.

– De var rädda för att det skulle kännas för nära att tala om det här nu, berättar Ingrid Wall.

Annons

– Men vi har ju levt med den här saken 24 timmar om dygnet länge, fortsätter hon. Det kommer inte att göra mindre ont att prata om ett år. Varför inte göra det nu?

Ingrid Wall och maken Joachim har, liksom Kim Walls bror Tom, varit mycket engagerade i arbetet med minnesfonden som nyligen delade ut sitt första stipendium i Kims namn. Parallellt har Ingrid arbetat med boken som kommer i höst, om dottern och om familjens känslor kring rättsfallet, samt den utställning som öppnar på gågatan i Trelleborg i dagarna.

– Det har skrivits tiotusentals artiklar om mannen som utförde brottet, säger Ingrid Wall. Men inte mycket om Kim; vem hon var och vad som drev henne. Vi vill ju att folk ska minnas hennes namn om tio år, men inte som ett brottsoffer utan för vad hon ville och gjorde.

Programmet, som spelas in i förväg om ett par veckor, kommer också att handla om hur familjen Wall haft det under de senaste månaderna, och vad de mötts av i form av kärlek och empati.

– Trots att man ramlar ner i det svartaste mörker så finns det saker att glädjas åt, säger Ingrid Wall. Den första vintergäcken som tar sig genom snön. En god middag tillsammans. Och jag hoppas att det kan hjälpa andra att få höra.

Det finns flera inspelade reportage med Kim Wall, men inget på svenska. Därför kommer radiolyssnarna troligen inte att få höra hennes röst. Men de får höra musik, vald av Ingrid Wall, som på ett eller annat sätt har kopplingar till henne.

Programmet sänds 10 augusti, på årsdagen av Kim Walls död. Och det är inte av en händelse.

– Vi vill gärna ta fokus från alla ”ett år sedan det hände”-reportage, som drar hela den hemska historien igen, säger Ingrid Wall. Istället vill vi lägga fokus på Kims liv och det som gav henne mening.

– Jag tycker det ska bli spännande, intressant och troligen också lärorikt att göra programmet. Det tillhör en tradition som är nästan lika gammal som jag. Jag ser det som en stor ära, säger Ingrid Wall.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons