Annons

Inget stopp för beslut om avgift för skolmat

Det blev inget omedelbart stopp (inhibition) för gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut att börja ta ut en avgift på 1 000 kronor för skolmaten på gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Det är Per Klarberg (SD) som överklagat beslutet och begärt inhibition hos länsrätten, som dock avslog begäran om omedelbart stopp samma dag som ärendet kom in.

Bakgrunden till överklagandet är att Per Klarberg tycker att beslutet borde fattas i kommunfullmäktige i stället.

Annons

– Det är solklart att det borde ha lyfts upp till kommunfullmäktige, menar han.

I sitt överklagande pekar Per Klarberg på flera skäl till att nämnden inte borde ha avgjort ärendet själv.

– Enligt sitt eget reglemente ska nämnden inte besluta om taxor som är av principiell betydelse eller stor ekonomisk omfattning. Besparingen som avgiften ger är på 1,5 miljoner kronor så det är inte någon liten summa det handlar om, menar Per Klarberg.

Per Klarberg anser att än viktigare är den principiella betydelsen.

– I kommunallagen står det att kommunfullmäktige ska fatta beslut av principiell beskaffenhet. Och det här är ju första gången en sådan här avgift diskuteras i Trelleborgs kommun. För mig är det helt klart att det handlar om en principiell fråga.

Att Per Klarberg begärde inhibition berodde på att han befarade att länsrätten inte skulle hinna fatta beslut i frågan innan hösteterminen börjar. Att det inte blev något omedelbart stopp för beslutet har ingen praktisk betydelse just nu eftersom det är sommarlov.

– Jag hoppas att det kommer ett snabbt beslut nu i sakfrågan, säger han.

Per Klarberg kan tänka sig att överklaga vidare till nästa instans om han inte får rätt i länsrätten.

– Men jag skulle bli mycket förvånad om länsrätten inte håller med mig, säger han.

När nämnden röstade i frågan blev det oavgjort eftersom både SD och S röstade emot och ordförandes utslagsröst fick fälla avgörandet till alliansens fördel. Om ärendet kommer upp i kommunfullmäktige torde utgången bli den motsatta. Där har SD och S majoritet.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons