Annons

Inget spår av oljan

Oljeutsläppet från torsdagen för två veckor sedan fortsätter att gäcka räddningstjänsten i Trelleborg. I början av förra veckan satt oljan fast i issörjan. Idag syns det inget spår av den längre.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2004

- Förmodligen har den sjunkt undan. Oljelagret var så tunt att det slagits sönder och spridits ut, säger jourhavande brandmästare Thomas Kjellberg. Därför har saneringsförsöken avbrutits. - Det är inte så mycket att göra, säger Thomas Kjellberg. Men Jan-Åke Hillarp på Katastrofhjälp fåglar och vilt är orolig för att oljan ska dyka upp igen. - Östersjön är speciell. På grund av salthalten riskerar oljan att komma upp igen när det blir varmt. Under tiden kan den förflytta sig under ytan. Även om det inte är några stora mängder djur som blivit skadade så har man haft fullt upp. - Problemet är att fåglarna inte går att fånga in längre, även om de är svårt oljeskadade, säger Jan-Åke Hillarp. Senast för några dagar senare fick en av kommunens viltvårdare avliva en svan som inte lät sig infångas. Andra fåglar har fått lunginflammation av nedkylningen som de drabbats av när oljan försämrat deras naturliga skydd. På Katastrofhjälp för fåglar och vilt pustar man ut efter de senaste dagarnas arbete och hoppas att det dröjer innan oljan dyker upp igen. - Vi är beredda och har stöd från andra grupper längs kusten, men just nu har vi inte hämtat oss riktigt än, säger Jan-Åke Hillarp. Text: Kristofer Naess

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons