Annons

Inget gehör för överklagande

En närboende som överklagat bygglov och ett föreläggande om skuggor från vindkraftverken på Jordberga får inget medhåll av mark- och miljödomstolen.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Grannen har i sina överklaganden dels menat att domstolen ska förbjuda driften av verken tills det är klarlagt att begränsningen av skuggningen från verken fungerar, dels ifrågasatt själva bygglovet eftersom det inte följer detaljplanen.

Grannen hävdar i sitt ena överklagande att han inte kan vistas i sitt hus under den tid på dygnet då skuggorna påverkar under månaderna november till februari.

Annons

I sitt överklagande av bygglovet menar han att grannar inte har fått yttra sig, att verken är för höga och att skuggtiden är längre än som uppges. Allt detta är inte mindre avvikelser från detaljplanen och därför bör bygglovet upphävas, enligt grannen.

Men mark- och miljödomstolen håller inte med och menar att även om verken är 125 meter höga och planen bara medger 118 meter är det en mindre avvikelse. Domstolen anser också att grannen inte kunnat visa att problemen med skuggningar gör att driften av vindkraftverken bör förbjudas och avvisar hans båda överklaganden.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons