Annons

Inget gehör för oppositionen

Det var mycket väsen för – ingenting på Vellinges budgetsammanträde i kommunfullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2006

För hur mycket de olika oppositionspartierna än föreslog så var det i alla fall de 35 moderaterna som drev igenom sin vilja till slut.

Göran Holm (m) ledde sitt första budgetsammanträde som ordförande i kommunfullmäktige medan Lars-Ingvar Ljungman (m) axlade Holms gamla mantel som den som försvarade kommunstyrelsens budgetförslag.

Annons

I sitt anförande pekade Ljungman på de stora överskott som kommunen haft i boksluten under de senaste åren och på prognoserna som tyder på att även detta år kommer att lämna ett substantiellt överskott.

– Det kommer att behövas, sade Ljungman. Under den kommande mandatperioden har vi ett behov av investeringar på 500 miljoner kronor, mycket för en kommun i Vellinges storlek.

Det handlar enligt Ljungman om en ny skola, ett nytt stort äldreboende, ett par nya förskolor bland annat.

Socialdemokraternas förslag till ändringar i budgeten och styrdokumentet balanskortet handlar bland annat om att s inte vill permanenta skattesänkningen på 50 öre utan dels göra den fortsatt tillfällig, dels begränsa den till 25 öre.

För pengarna man då får in vill s bland annat satsa på barnomsorg, musikskolan, ta bort måltidsavgiften på gymnasiet och stärka vård och omsorg.

– Friheten har gått för långt, menade Mats Tindberg (s). Vi vill ha in i styrdokumentet att max 50 procent av kommunens verksamhet får läggas ut på entreprenad.

Fp: s Henrik Thorsell däremot ville gå i motsatt riktning.

– Jag är inte främmande för att musikskolan privatiseras, menade han. Vi vill också se fler och mindre entreprenader i kommunen.

Henrik Thorsell vill också återinföra den öppna förskolan och utreda om det går att digitalisera fullmäktiges möten.

– I så fall kan vi sitta hemma och diskutera, menade han.

Annons

Kd.s Anders Akewall presenterade en hel del statistik om barnomsorg och skola i Vellinge, som han menade pekade på att kommunen satsar för lite.

– Vi föreslår ett kommunalt vårdnadsbidrag, sade han.

C och spi enade sig om spi: s budgetförslag med mer satsning på skola, vård och omsorg.

I voteringen ställdes m-budgeten mot s förslag. Siffrorna i omröstningen blev 35 för m: s förslag, 6 för s och 8 som avstod, helt enligt partilinjerna.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons