Annons

Inget direktlarm trots uppmaning

Kattebäckskolan har inget direktlarm till SOS-alarm - trots uppmaningar från räddningstjänsten. Ordförande i fastighetsnämnden vägrar kommentera frågan. Vice ordförande är förvånad.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2009
Foto: 

TRELLEBORG. – Jag ska ärligt säga att jag trodde larmen redan fanns. Så jag blev minst sagt förvånad när jag läste tidningen igår och såg att så inte var fallet, säger fastighetsnämndens vice ordförande Jan-Eric Anselmsson (C).

Larmen visar sig vara en känslig fråga. När TA ber fastighetsnämndens ordförande Tommy Lindstedt (KD) om en kommentar vill han inte uttala sig i frågan.

Annons

Jan-Eric Anselmsson å sin sida är förvånad över att Kattebäckskolan inte hade direktlarm.

– Frågan har aldrig diskuterats i nämnden men det är självklart att skolorna ska ha ordentliga larm, det handlar ju trots allt om barns välbefinnande och en hel del pengar. Jag kommer personligen att väcka frågan i nämnden, säger han.

Efter branden i Östra skolan för tre år sedan väcktes en diskussion i kommunen om att alla skolor skulle ha sina larm direkt kopplade till SOS-alarm. Då var det en promenerande trelleborgare som upptäckte branden och ringde brandkåren. I fredags var situationen liknande. Då var det de boende i området som tipsade brandkåren medan vaktbolaget som hade i uppgift att rycka ut aldrig fick larmet.

Enligt räddningschef Kent Naterman så rekommenderade räddningstjänsten kommunen att installera direktlarm redan för tre år sedan. En handlingsplan upprättades varpå vissa skolor fick sina larmsystem uppdaterade. Dock inte Kattebäckskolan.

– Det är ju inte bra om en bevakningsfirma ska rycka ut och sedan ringa oss. Vi ser ju hellre att skolorna har direktlarm. Vore det inte för det snabba ingripandet i det här fallet och att allmänheten var så vakna hade skolan inte stått kvar idag. Larmen som finns ligger dock över den miniminivå som ställs, säger han.

Om ungefär två veckor kommer kommunens säkerhetsgrupp sammanträda. Då kommer brandledningen än en gång ta upp frågan om direktlarm på skolorna.

– Vi vill ju alltid ha larm om bränder så fort som möjligt. Det ligger ju även i kommunens intresse, säger Kent Naterman.

Gustav Svensson
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons