Annons

Inget bröllop utan brudvals

Brudvalsen kan vara varje bröllops höjdpunkt. Eller skräckupplevelse. De bröllopspar som kommer till Studieförbundet Vuxenskolans brudvalskurser hoppas på det förstnämnda.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009
"Sträck på er! Bra!" Christina Lundahl Ekholm ger tips och uppmuntran till Johannes Smith och Sarah Åkerman. Johannes och Sarah tränar inför bröllopet den 28 augusti. "Vissa dansar bara tryckare under sin brudvals, men det vill inte vi", säger Sarah Åkerman. Foto: Claes Nyberg
"Sträck på er! Bra!" Christina Lundahl Ekholm ger tips och uppmuntran till Johannes Smith och Sarah Åkerman. Johannes och Sarah tränar inför bröllopet den 28 augusti. "Vissa dansar bara tryckare under sin brudvals, men det vill inte vi", säger Sarah Åkerman. Foto: Claes NybergFoto: 
Malin Fredriksson och Peter Rosander började träna i vardagsrummet, men det räckte inte till. Nu sitter snart stegen som de ska. Foto: Claes Nyberg
Malin Fredriksson och Peter Rosander började träna i vardagsrummet, men det räckte inte till. Nu sitter snart stegen som de ska. Foto: Claes NybergFoto: 

Vid fyra tillfällen, under sammanlagt nio studietimmar, slipar paren dansstegen inför sin stora dag. Mycket slit för ett par minuters dans, kan tyckas. Men det är det värt, resonerar paren.

– Det hör till ett bröllop att dansa brudvals, säger Johannes Smith som den 28 augusti gifter sig med sin Sarah Åkerman.

Annons

Han är röd om kinderna och svetten börjar nästan synas i pannan. Det är jobbigare än man tror att dansa vals.

– Det svåraste är att båda ska göra rätt samtidigt. Och så ska man hålla reda på en massa olika steg och komma ihåg att sträcka på sig, säger Sarah Åkerman.

Hon är lite orolig för att de inte ska hinna lära sig ordentligt i tid för bröllopet. Och lite för att dansen ska se fånig ut när det väl är dags. Kursledaren Christina Lundahl Ekholm lugnar och uppmuntrar.

– Det kommer att gå jättebra. Modern vals är jättesvårt, men jag tycker ni ska vara glada över att ni kommit så långt. Och det är ju två gånger kvar, säger hon.

Just som paren verkar ha fått kläm på dansen så är det dags att ändra håll, och svänga vänster istället.

– 1-2-3, sväng-2-3, hojtar Christina Lundahl Ekholm medan musiken går.

Ändringen av riktning i svängarna sätter myror i huvudet på paren, samtidigt som tröttheten tilltar och koncentrationen sviktar. Snubbelfaktorn är stundtals hög, men det är tappra danspar som vägrar ge upp.

– Vi började dansa i vardagsrummet, men det räckte inte riktigt till. Nu går det ganska bra, bättre än när vi först kom hit i alla fall. Det är roligt att kunna stegen till bröllopet, säger Malin Fredriksson som åkt från Skanör tillsammans med blivande maken Peter Rosander.

Malin och Peter har inte så värst mycket tid på sig. Redan den 16 maj ringer bröllopsklockorna och då ska stegen sitta, om inte perfekt så i alla fall tillräckligt för att besökarna ska bli hänförda och inte märka eventuella snedsteg.

– Vi får vara frikostiga med drickat innan, säger Peter Rosander och tar en ny svängom med sin blivande brud.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons