Annons

Inget beslut om vårdnadsbidrag

Ulf Bingsgård (m) är positiv till att införa vårdnadsbidraget, men vill dock vänta med att introducera det. "Vi vill först se vad det får för effekter i andra kommuner", säger han.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2007

Om ett halvår införs vårdnadsbidraget på flera platser i landet.

78 kommuner har hittills gett tydligt klartecken för att de vill införa vårdnadsbidraget, enligt tidningen Dagens Samhälle.

Annons

Den 1 juli nästa år tillåter regeringen kommuner att införa ett vårdnadsbidrag för småbarnsföräldrar som väljer att vara hemma med sina barn.

Bidraget ska ge föräldrarna 3 000 kronor i handen till dem som är hemma med barnet fram till tre års ålder.

– Det öppnar möjligheter till att ge föräldrarna valfrihet, resonerar det moderata kommunalrådet Ulf Bingsgård, som är positiv till den nya reformen.

Enligt honom är vårdnadsbidraget ett sätt att hjälpa föräldrarna att få vara mera tillsammans med sina barn.

Kommunalrådet sticker samtidigt inte under stol med att han till en början är försiktig när det gäller ett införande av ett vårdnadsbidrag i Trelleborg:

– Vi vill först se vad det får för effekter i andra kommuner. Det är därför vi förhåller oss passiva till en början, säger Ulf Bingsgård, som betonar att skolnämnden nu fått i uppgift att utreda förutsättningarna för att introducera ett vårdnadsbidrag i Trelleborg. Det kan dock dröja med ett beslut i frågan, enligt kommunalrådet:

– Det kan bli aktuellt med ett beslut redan under våren. Alternativet är att vi väntar tills hösten. Inom ett år ska ärendet garanterat vara avgjort, säger Bingsgård.

När skolnämnden i Trelleborg är färdig med sin rapport ska fullmäktige fatta det slutliga beslutet om vårdnadsbidragets införande.

Sten Björk (s), arbetarekommunens ordförande i Trelleborg, är starkt kritisk mot införandet av bidraget:

– Med det här bidraget och den nivån kommer det att binda många kvinnor vid hemmen för en småslant. En helt felaktig reform. Det är diskriminerande, hävdar Björk.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan. persson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons