Annons

Ingen ytterligare vindkraft på Solviksområdet

Byggnadsnämnden i Trelleborg får rätt av regeringen i två fall där nämnden överklagat länsstyrelsens beslut. I båda fallen har byggnadsnämnden nekat bygglov till vindkraftverk.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2003

Det handlar om ett vindkraftverk i Stora Isie och två i Maglarp, som byggnadsnämnden sade nej till. Både fallen överklagades dock till länsstyrelsen som upphävde besluten och visade ärendena tillbaka till byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden överklagade emellertid på nytt och får nu rätt av regeringen, dit kammarrätten överlämnat fallen. När det gäller vindkraftverket i Stora Isie anser regeringen att det inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen. Inte heller finns det något stöd för vindkraftverket i den översiktliga planeringen. De båda andra vindkraftverket var tänkta att byggas i linje med de fem vindkraftverk som redan finns på Solviksområdet. Redan från början diskuterades möjligheten att uppföra sju verk på området, men när företaget ansökte om bygglov för två nya verk sade byggnadsnämnden nej. Byggnadsnämndens argument var bland annat att det finns en mängd andra intressen i området som gasledning, flygfält, fritid och rekreation samt E 6 med anslutningar. Regeringen anser också att det finns konflikter mellan olika intressen i området och påpekar att verkens placering även påverkar förhållandena för den angränsande kommunen (Vellinge). Därför krävs det starka och väl underbyggda skäl för att ge bygglov till ytterligare två verk på området, enligt regeringen, till exempel genom stöd i översiktlig planering. Regeringen hittar inget sådant stöd och menar därför att byggnadsnämndens överklagande ska bifallas och att beslutet att neka bygglov ska stå fast.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons