Annons

Ingen vågmästarroll för sd

Maktfördelningen i Trelleborg för de kommande fyra åren är klar. Kommunfullmäktige röstade under måndagskvällen fram Ulf Bingsgård (m) till nytt kommunalråd.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2006
Ulf Bingsgård (m) blev Trelleborgs nya kommunalråd.
Ulf Bingsgård (m) blev Trelleborgs nya kommunalråd.Foto: Claes Nyberg

Det nuvarande kommunalrådet Egil Ahl (s) fanns inte på plats när den nya ledamöterna i Trelleborgs kommunfullmäktige sammanträdde under måndagen. I stället förde Catherine Persson socialdemokraternas talan. Hon gjorde tidigt klart partiet inte var berett att varken ge eller ta emot stöd från sverigedemokraterna.

-Vi har för avsikt att lägga ner våra röster när det gäller val av organisation, sa Catherine Persson.

Annons

Det banade vägen för alliansens förslag till hur styrelser och nämnder ska organiseras. Kommunstyrelsen och de 13 nämnderna kommer alla att ha ett jämt antal ledamöter, tolv, tio eller åtta. Det innebär att ordförande i respektive nämnd får utslagsgivande röst och med det förlorar sverigedemokraterna en möjlig vågmästarroll i nämnderna.

Alliansens förslag till nämndsorganisation röstades därmed igenom. Detta var en händelseutveckling som sverigedemokraternas Per Klarberg inte väntade sig.

-Vi räknade inte med att socialdemokraterna skulle sälja sig så billigt till sexklövern, sa Per Klarberg. Efter en kvarts ajournering av sammanträdet, så att valberednings skulle få en chans att konferera, valdes ledamöter, ordförande och vice ordförande till kommunens nämnder. Ulf Bingsgård blev som väntat nytt kommunalråd och tillika ordförande i kommunstyrelsen. Catherine Persson (s) valdes till oppositionsråd.

Leif Sjögren (c) utsågs till ordförande i byggnadsnämnden, Tommy Lindstedt (kd) tar över ordförandeklubban i fastighetsnämnden, partikollegan Mats-Åke Svensson blev ordförande i fritidsnämnden och Lars Hemzelius (fp) i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Ina Liljeberg (m) fick fortsatt förtroende som ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden och Rolf Persson, även han moderat, valdes till ordförande i kulturnämnden. Görgen Holmdahl (spi) utsågs till ordförande i miljönämnden, Patrik Holmberg (c) till ordförande i räddningsnämnden och Bengt Gunnarsson (m) till ordförande i skolnämnden. Eric Samuelsson (m) tar över ledningen i tekniska nämnden och slutligen gick ordförandeposten i vård- och omsorgsnämnden till Per Grönlund (spi).

Enda frågan som ledde till debatt var vice ordförandeposterna i revisionen. Där ville sd ha posten som 1:e vice ordförande men den gick i stället till Aina Andersson (mp). Den nya organisationen i nämnderna träder i kraft den 1 januari. Inger Hansson (m) valdes till ny ordförande i kommunfullmäktige där hon nu ska leda arbetet fram till 2010.

-Det blir ingen lätt uppgift. Men vi är vana i Trelleborg att samarbeta och jag tror att vi kan göra det nu med. Det är viktigt när Trelleborg är på väg framåt och jag hoppas att vi kan hjälpa till att ro skutan i land, sa Inger Hansson.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons