Annons

Ingen Trelleborgslucia i år – lång tradition bryts

Intresset för att vara lucia var inte tillräckligt stort i Trelleborg i år. Nu väljer Lions att pausa arrangemanget. ”Det är lite sorgligt, det är något som har funnits i många, många år”, säger Katarina Euström, luciaansvarig på Lions.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2019
Luciakröningen i St Nicolai år 2017.
Luciakröningen i St Nicolai år 2017.Foto: Rasmus Thedin

När anmälningstiden för årets luciakandidater gick ut hade Lions fått knappt en handfull intresserade. Men det räckte inte för att arrangera ett helt luciatåg.

– Det är väldigt tråkigt. Vi hade faktiskt fyra ansökningar, en av dem var en som var lite äldre och en yngre än det var tänkt, säger Katarina Euström.

Annons

Hon hade hoppats på att en förlängd ansökningstid kanske kunde räddat årets luciatåg men Lions styrelse beslutade tidigare i veckan att man helt enkelt pausar arrangemanget i år.

– Ungdomar har så mycket runtomkring sig. Det är väldigt trist att det inte blev så många sökande. Men har vi ingen lucia kan vi inte göra det, säger Katarina Euström.

Men beslutet innebär inte att man lägger ner luciafirandet helt.

– Det vi har sagt är att vi ska göra ett nytt försök nästa år igen, så det kommer att fortsätta, säger Katarina Euström.

Margit Påhlsson Schött var Trelleborgs första lucia 1941.
Margit Påhlsson Schött var Trelleborgs första lucia 1941.Foto: Atelje Johnsson

Trelleborgs första officiella luciafirande arrangerades av Trelleborgs Tidningen 1941. Margit Påhlsson Schött var den första lucian.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons