Annons

Ingen större rasrisk i Trelleborg

Boverket uppmanar ägare av 30-talshus att kolla bärande delar av konstruktionen som är av betong. Hus byggda av så kallad aluminatbetong riskerar att rasa.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2002

Snabbhärdande aluminatbetong användes 1926-41. Därefter upptäckte man att armeringen rostar och cementen vittrar om den utsätts för fukt. - Dels har vi nog inte många hus av den ålderskategorin, dels har vi inga högre hus heller, kommenterar Bo Bergsten på Stadsbyggnadskontoret i Trelleborg. Jag gissar på att det är annorlunda konstruktioner, varuhus, industribyggnader av lite större art som kan vara berörda. I Trelleborg var det på den tiden vanligare med tegelstommar, även om någon säker inventering inte gjorts. Aluminatbetongen har inga särskilda kännetecken, och har man ett hus från den aktuella perioden och är osäker bör man kontakta en byggnadskonstruktör.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons