Annons

Ingen skattehöjning trots kärv ekonomi

Det ser kärvt ut i den kommunala ekonomin i Trelleborg inför nästa år, trots årets skattehöjning med 75 öre. Enligt vad Trelleborgs Allehanda erfar från säkert håll i kommunen blir det dock ingen ytterligare skattehöjning i Trelleborg nästa år.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2003

Kommunens ekonomi är emellertid mycket ansträngd. Kostnaderna ökar mer än intäkterna. För att klara budgeten kommer de olika verksamheterna därför att tvingas till besparingar och nedskärningar. Som tidigare kommer skola och omsorg att prioriteras när budgeten för 2004 läggs fast nu i slutet av oktober. Kostnader för barn och ungdomar står för mer än hälften av budgeten. Barnomsorg och skola sysselsätter också över hälften av alla anställda i kommunen. Den kärva ekonomin gör att andra områden troligen får stå tillbaka i nästa års budget. Det handlar bland annat om planerade satsningar inom idrott och kultur som inte blir av, som exempelvis nya läktare på Vångavallen. Alla områden kommer dock troligen att få stryka i sina förslag till budget inför nästa år, även skolan. Redan i år ser det ut som om budgeten spricker. Prognosen för detta år pekar på att Trelleborgs kommun går med minus 12,3 miljoner kronor mot ett planerat plus på 13 miljoner kronor. Förhoppningen hos kommunens ekonomiansvariga är att kostnaderna ska kunna minskas under hösten, så att budgeten trots allt går ihop i år. Det finns flera orsaker till att ekonomin i kommunen kärvar. Dels har inte skattekraften ökat som man trott, något som ser likadant ut över hela landet, dels har kostnaderna, bland annat för skolan, stigit mer än beräknat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons