Ingen sjukvårdspersonal vid sjöräddningsfall

Om en olycka inträffar till sjöss utanför Skånes kust är det inte alls säkert att Region Skåne kan ställa upp med sjukvårdsutbildad personal som följer med ut till olycksbåten. För ambulanssjukvårdarna har det gått ut direktiv att inte ställa upp vid sjöräddningsfall och för övrig sjukvårdspersonal är situationen oreglerad.
Trelleborg • Publicerad 13 mars 2002

Någon personal som är utbildad för att följa med ut till sjöss finns inte organiserad, trots att Region Skåne har ansvaret för sjukvården ut till Sveriges territorialvattengräns inom sitt område. - Det saknas utrustning och utbildning, säger Peter Sommer, beredskapssamordnare på Region Skåne. Enligt lagstiftningen är det Sjöfartsverket som har ansvaret för att föra skadade från båtar till närmaste hamn. Men det kan finnas exempel där en kvalificerad sjukvårdsinsats behöver göras redan på plats eller under färden in till land. Peter Sommer pekar bland annat på brännskadade som kan behöva behandlas på ett speciellt sätt eller att det kan behövs smärtlindring. Christer Waldegren är chef för sjöräddningscentralen MRCC i Göteborg. - Vi har inte fått något officiellt dokument om detta, säger han, men jag har hört talas om det muntligen. Gången vid en sjöräddningsinsats är att räddningsledaren, antingen vid MRCC eller på plats, gör bedömningen av vilka resurser som behövs. Christer Dahlsjö är räddningschef i Trelleborg och menar att det är angeläget att frågan löses så snart som möjligt. Enligt honom kan det för att lösa problemet bli aktuellt att till exempel utbilda vissa ambulanssjukvårdare för att kunna följa med ut till sjöss vid behov.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.