Annons

Ingen rusning till läkarna

En person som sökt sig till akuten i Trelleborg med ehec-symptom har blivit inlagd på sjukhuset. Men det har inte varit någon rusning av oroliga människor.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2011
Foto: Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum

Det var i samband med utbrottet i Tyskland som några personer sökte sig till Trelleborgs lasarett med misstanke om att de smittats av ehec. Några av dem skickades hem för egenvård och en person fick läggas in på Skånes universitetssjukhus, men är nu frisk.

– Men nu har vi inte haft några sökande, säger Ann-Charlotte Svensson, enhetschef på akuten i Trelleborg.

Annons

Hon säger att personalen på lasarettet följer samma hygienrutiner som vid andra tarmsmittor.

– Fast det är klart att vi är mer uppmärksamma om det kommer patienter med symptom som skulle kunna vara ehec. Precis som vid andra smittor, som vinterkräksjukan, har vi det i åtanke.

Inte heller på kommunens vårdcentraler har det varit någon rusning med oroliga patienter. På Valens läkargrupp menar man att det annars kan vara fallet när en smitta blir uppmärksammad på det sätt som ehec blivit de senaste veckorna.

Tomas Kanter, läkare på vårdcentralen i Anderslöv, instämmer:

– Vi har inte haft någon som hört av sig till oss med frågor eller symptom. Jag tror nog att de skulle vända sig hit om de var oroliga, men många har nog blivit upplysta via massmedier om symptomen, säger han.

Lars Tengryd, vårdcentralschef på Kattens läkargrupp, är nästan förvånad över hur lite förfrågningar det varit bland patienterna. Anna Krämer, som är verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral samt tillförordnad verksamhetschef på Centrumkliniken, har inte heller märkt någon större oro efter det senaste konstaterade fallet av ehec. I samband med utbrottet i Tyskland var det däremot annorlunda.

– Då hade vi många som hörde av sig och var oroliga, säger Anna Krämer.

Region Skånes smittskydd har inte gått ut med några särskilda rekommendationer på grund av ehec.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons