Annons

Ingen rusning till fri vaccination

Från den 15 mars kan alla flickor födda 1993-1998 vaccinera sig gratis mot livmoderhalscancer. Men ännu har man inte märkt något större intresse på vårdcentralerna i Trelleborg. "Tyvärr har det inte blivit så många som bokat in sig som vi hade förväntat oss", säger Anna Krämer, verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2012
Foto: 

Hon tror att många känner osäkerhet kring vaccinationer efter att biverkningar av vaccinet mot svininfluensan uppmärksammats. Och att det är en orsak till varför unga kvinnor inte vill vaccinera sig.

– Det är många som förknippar detta med svininfluensavaccinationen och har dragit öronen åt sig. Men det handlar om okunskap om detta vaccin, det är väl beprövat, säger hon och syftar på vaccinet Gardasil som är det vaccin som Region Skåne köpt in.

Annons

Hon tycker att det är olyckligt om de unga kvinnorna väljer bort möjligheten att vaccinera sig mot HPV, humant papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer.

– Vaccinationen ska gärna ske innan sexdebuten. Den skyddar också mot kondylom, säger hon.

Inte heller på Kattens läkargrupp har det varit något märkbart ökat intresse efter att Gardasil nu blivit gratis för tonårstjejer. En grupp fick kallelser redan vid årsskiftet och då valde man att ha öppet hus för att kunna vaccinera många åt gången.

– Men det kom inte så många då så nu kör vi istället med bokad tid, säger Lars Tengryd, läkare på Kattens läkargrupp.

Han tror att en orsak till den låga tillströmningen av patienter är att det är många som redan är vaccinerade Gardasil eller motsvarigheten Cervarix men har bekostat vaccinationen själva.

– Många har gått tidigare. Men det kommer säkert fler ovaccinerade i de yngre årskullarna, säger han.

Hittills har flickor födda 1993 och 1994 fått hem information från Region Skåne om vaccinationen. Övriga åldersgrupper ska få information efterhand. De som är födda 1999 eller senare kommer att erbjudas vaccination i skolorna i årskurs fem och sex.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons