Ingen rusning efter plankor till nya bryggan

Intresset för "Trelleborgsbryggan" har varit större hos Trelleborgs företagare än hos allmänheten. Sedan i maj har bara 180 av omkring 2 200 plankor sålts till privatpersoner, medan samtliga sponsorpaket för företag gått åt.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2004

Rolf B Flymén, den ideella föreningen Trelleborgsbryggans informationsansvarige, menar att det i och för sig säkert går att skaka fram ett eller annat extra sponsorpaket. Men i princip har alla bänkar, stolpar och belysningsarmaturer som ska bära företagsloggor tecknats in. - Det vi gjort hittills räknar vi bara som förprojektering. Den stora satsningen sker på Mikaelifesten, berättar Rolf B Flymén. - Just nu tänker folk mer på att bada än på att lägga 875 kronor på en planka i en brygga. Egentligen har intresset varit större än vi trott nu på högsommaren. Ytterligare omkring 40 personer har bokat plankor, men ännu inte betalat dem. Projektet Trelleborgsbryggan går ut på att anlägga en omkring 170 meter lång brygga vid Dalabadet. Kostnaden på omkring två och en halv miljoner kronor ska klaras dels genom sponsring, dels genom att privatpersoner bekostar en planka var. I gengäld får de sitt namn ingraverat i en 20 centimeter bred planka. Havsbottnen har undersökts vid provborrningar, och nya borrningar ska göras efter semestrarna, för att fastställa hur bottensedimenten ser ut. I slutet av januari nästa år räknar styrelsen med att byggarbetet ska komma igång, och invigningen ska kunna ske till midsommar 2005 - av kungen, hade föreningen hoppats. - Jag har försökt, men han var tyvärr upptagen, berättar Rolf B Flymén. Men det finns ju fler i kungahuset! Både prinsessor och prinsar. Det är ju landets sydligaste brygga, i landets sydligaste kommun. Föreningen kan tänka sig att locka med en särskild, rojalistisk bänk längst ut på bryggan. En "Carl Philips bänk" eller "Madeleines soffa". - Drömmen var att bygga så att den T-formade ytan längst ut hade kunnat slå Smygehuk som Sveriges nollpunkt i syd, avslöjar Rolf B Flymén. Men då hade vi behövt bygga en och en halv kilometer ut - det går inte! Bryggprojektet startas bara om föreningen i januari har halva kostnaden säkrad. Men det finns inte skuggan av ett tvivel hos Rolf B Flymén om att man klarar att så att säga få bryggan i hamn: - Har vi inte halva summan i januari kan man ställa sig tveksam till om projektet är genomförbart. Men det är bara en säkerhetsventil. Ingen av oss som jobbar med det här har några tvivel om att det här skulle vara genomförbart.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.