Annons

Ingen rökning på lasarettet

Fredagen var första dagen med ett rökfritt sjukhus. Men på de angivna rökplatserna stod inga klungor av rökare och frös. Att döma av antalet fimpar i betongrören var det inte många som gick ut och rökte.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Luften svepte över parkeringsplatsen utan främmande tillsats av tobaksrök. På femton olika platser inom lasarettsområdet är betongrör med sand uppsatta. Dit är det meningen att både patienter, besökare och personal ska bege sig när behovet tränger på och inte går att motstå längre. De pågående byggnadsarbetena kan komma att innebära att rören flyttas runt. Så då får rökarna ge sig på jakt efter ett rör att fimpa i. - Vi har ju inte gått ut med pukor och trumpeter för att genomföra det här, säger Annika Thunander som är projektansvarig för att lasarettet ska bli rökfritt. I stället för rökningen har vi bjudit personalen på röda gelehjärtan som tröst. På förmiddagen serverade hjärt- och lungsjukas förening kaffe i stora entrén. Många patienter och besökande samlades där. Under hela 2003 gäller erbjudandet till personalen att gå med i rökslutargrupper och att få pengarna tillbaka för hjälpmedel att sluta röka. Före jul genomfördes tre rökslutargrupper. - Jag vet att någon av dem trillat dit igen, säger Annika Thunander. Men de flesta har klarat av att sluta. Rödförbudet kom inte som en överraskning för någon. Diskussioner och information har pågått i nästan ett år innan förbudet trädde i kraft på fredagen. - Men det gäller nog att påminna hela tiden, säger Annika Thunander. Några har ju förklarat att de inte kan tänka sig att sluta röka bara för att beslutet om rökförbud finns. De flesta är positiva. Kanske det var kylan och den fuktiga luften som gjorde tanken på att gå ut och röka inte var så lockande igår.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons