Annons

Ingen riktig påsk utan konst

Under långfredagen drog årets konstrundor igång runt om i landet. På Söderslätt fanns drygt 50 utställningar att besöka. TA gav sig ut bland konstsugna påskfirare och utställare.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2012
Marcela Skute Rincon tar en närmare titta på en av Cornelis Ooms tavlor. Ooms är en av Konstnärsgruppen sydvästs, KSV:s, 36 utställare på årets konstrunda.
Marcela Skute Rincon tar en närmare titta på en av Cornelis Ooms tavlor. Ooms är en av Konstnärsgruppen sydvästs, KSV:s, 36 utställare på årets konstrunda.Foto: 
Kanske hamnar Nilserik Holmströms paprikor på en vägg hemma hos Egon Gullberg?
Kanske hamnar Nilserik Holmströms paprikor på en vägg hemma hos Egon Gullberg?Foto: 
Lars Olsson körde förbi Galleri IsieTio för att se på Gerd Lindskogs första utställing.
Lars Olsson körde förbi Galleri IsieTio för att se på Gerd Lindskogs första utställing.Foto: 
Gunilla Klemendz höstlöv i keramik är ett av verken som visas på Köpmansmagasinet i Smygehamn.
Gunilla Klemendz höstlöv i keramik är ett av verken som visas på Köpmansmagasinet i Smygehamn.Foto: 

Turen går österut från Trelleborg till Köpmansmagasinet i Smygehamn. Här har Öppna sinnen samlat 17 av sina konstnärer som ställer ut på magasinets båda våningar. Vid entrén bjuds på cider, snacks och godis.

Framför Nilserik Holmströms fotografiliknande målningar står Egon och Yvonne Gullberg.

Annons

- Vi brukar inte vara ute på konstrundor men tänkte börja nu, säger Egon Gullberg.

Egon och Yvonne är inte bara ute och tittar. De är inte främmande för att köpa ett konstverk, förutsatt att det är det rätta.

- Det ska vara så där riktigt så att jag känner för det, förklarar Yvonne Gullberg som strax därefter fastnar framför montrarna med guld- och silversmide av BrittMarie Lanker.

Turen går vidare några kilometer åt nordväst till Galleri IsieTio. Här debuterar både Jarna Anheden och Gerd Lindskog som utställare. Jarna Anheden har målat ett par tre år och har fastnat för akvarell.

- Jag har provat annat men jag är fast för vattnet, färgen och fantasin, säger hon.

Gerd Lindskog började måla 2010. Former och färger växer fram av sig själva på duken.

- I och med att jag varit sjuk så har tiden ibland blivit rätt lång. Men när jag målar så försvinner tiden, säger Gerd Lindskog.

Inger och Bo Anselmsson har stannat till vid galleriet på sin ambitiösa rundtur.

- Vi tänkte ta hela kuststräckan och eventuellt sluta i Arrie, säger Inger Anselmsson.

Några kilometer nordväst från Stora Isie, i Södra Åby, har Cornelis Ooms öppet i sin ateljé. Ooms är just hemkommen efter en resa till Colombia. Eftersom det inte är så många besökare för tillfället passar han på att få i sig lite lunch.

Annons

- Det är inte lika mycket folk som förra året. Då var här fullt och jag hade redan sålt en del, säger Cornelis Ooms.

Sista stoppet blir på Dannegården inne i Trelleborg. Företaget samarbetar med Öppna sinnen och väggarna i matsal och konferenslokaler pryds av utställarnas verk. Det är första gången Monica Georgsson har öppet på Dannegården under påsken.

- Här har varit jättemycket folk. En del är bokade sedan tidigare men många har bara haft vägarna förbi. Det är detta jag väntat på, säger Monica Georgsson.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons