Annons

Ingen präst i Dalköpinge efter nyår

Vid årsskiftet kommer Dalköpinge församling inte att ha någon präst. Carina Mellberg har sagt upp sig eftersom hon inte känner sig ha stöd av kyrkorådets moderate ordförande, Lars Wilson.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

- Det är hennes egen fria vilja att sluta, kommenterar Lars Wilson. - Jag kom hit 1 september i fjor, berättar Carina Mellberg. Efter missförhållanden under en lång tid gick alla i god för att arbetsmiljön nu var god, annars hade jag aldrig tagit tjänsten. Mitt beslut har vuxit fram under lång tid. Konflikten mellan kyrkorådet, eller delar av det, och församlingens präster har varit en långdagen historia där Carina Mellberg bara är den senaste i raden. 1996 flyttade Peter Mårtensson till Kulladals församling i Malmö efter en lång konflikt med kyrkorådets ordförande som också ledde till en utredning av arbetsmiljön i församlingen. Det handlar om insyn; kyrkoherden leder församlingens arbete medan kyrkorådet fattar besluten. - Som kyrkoherde ska jag ha information om verksamheten, men får det inte, säger Carina Mellberg. I Dalköpinge församling finns två prästtjänster, kyrkoherden är sjukskriven sedan i mars, och Carina Mellberg vikarierar som kyrkoherde. På hennes egen tjänst som komminister sitter också en vikarie vars förordnande går ut till årsskiftet. I den nya kyrkoordningen har stiftets inflytande i församlingarna minskat. Prästen är anställd av församlingen, men biskopen har tillsynen av att församlingarna följer Svenska Kyrkans riktlinjer, bland annat kyrkoordningen. I den nya Dalköpinge församlingen, som börjar fungera efter årsskiftet, har Lars Wilson valts till ordförande.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons