Annons

Ingen policy för alkolås

Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2005

En fjärdedel av landets kommuner installerar alkolås i alla sina nya fordon. Men på Trelleborgs kommun är det bara skolförvaltningen som planerar alkolås i sina nya bussar.

Enligt en undersökning från Motorförarnas Helnykterhetsförbund har nu en fjärdedel av alla landets kommuner bestämt sig för att installera alkolås i alla sina nya fordon. De befintliga alkolåsen finns till största del installerade i teknikförvaltningarnas fordon. Men på Kommunal Teknik i Trelleborg har man inte ens tagit upp frågan. I stället är det skolförvaltningen som går i fronten för införandet av alkolås.

Annons

Till hösten har två busschaufförer anmält sig frivilligt till att under några veckor testa alkolås på skolbussarna. Greger Persson, ledare i Möts-arbetet för ökad trafiksäkerhet, menar att arbetet inte är helt lätt.

– Den första spontana kommentaren är att man känner sin misstänkt. Men det handlar ju om en kvalitetssäkring, säger Greger Persson.

Han är positiv till att hela kommunen inför alkolås i sina bilar och han hoppas att skolförvaltningen kommer bli en förebild för andra förvaltningar.

– Vi ska ta en dag när vi bjuder in alla i förvaltningarna som får titta på alkolåsen i skolbussarna, säger Greger Persson. Sedan kan vi hoppas att det sprider sig. Det här är angeläget.

Socialförvaltningen ska under hösten göra en upphandling på 35 nya hemtjänstbilar. Anders Lindqvist sitter och sammanställer en lista på vad bilarna ska innehålla.

– Men alkolås har vi inte tänkt på. Men det borde vi kanske, säger han.

Men det är också en ekonomisk fråga när alkolåsen ska installeras. Det lås som nu ska testas i skolbussen kostar 11 000 kronor plus installering. I det nuvarande försöket går Vägverket in och sponsrar med pengar.

Greger Persson hoppas att testet kommer gå bra.

– I bästa fall finns alkolås installerade på alla skolbussar under senhösten, säger han.

Andra kommunala verksamheter med fordonsparker som kan vara aktuella är brandkåren, Kommunal Teknik, socialförvaltningen och renhållningen.

Annons

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons