Annons

Ingen orsak till oro när krypen kryllar

Med det varma vädret ökar antalet insekter märkbart men det finns ingen anledning till oro. Dock kan vissa insekters utbredning ses som ett tecken på en klimatförändring.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2006
Nyckelpigan är en av de insekter som ökat i antal på grund av det gynnsamma vädret. BILD: TOMAS NYBERG
Nyckelpigan är en av de insekter som ökat i antal på grund av det gynnsamma vädret. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Det har inte gjorts någon mätning av hur mycket olika insektstyper har ökat i sommar, men Åke Lindelöw som är fälteltomolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala menar att det finns några sorter som ökat mer än andra.

– Vårtbitare, gräshoppor och dagfjärilar är några som ökat påtagligt i antal den här säsongen.

Annons

I Trelleborg är det många som märkt en ökning av nyckelpigor.

– De står i relation till bladlössen och sådana har jag sett många av så det är ju inte så konstigt då, säger Åke Lindelöw. Ökningen av insekter beror helt enkelt på en gynnsam väderlek som inneburit varma perioder under många av insekternas känsliga livsmoment. Många kryp vidgar även sina levnadsområden och flyttar längre norrut.

Enligt Åke Lindelöw finns det dem som ser ökningen och flyttandet som tecken på att vi går ett varmare klimat till mötes.

– Jag låter klimatologerna avgöra om det är så eller inte, men jag vet att insekter reagerar sanbbt på sådana förändringar. säger han.

Värmen är alltså det främsta skälet till att det kommit fler insekter, men vid sydkusten finns ännu en anledning. – Om det blåser sydostliga vindar kan det komma många olika kryp med vinden, in över land, förklarar Åke Lindelöw.

De insekterna kan komma från Polen, Tyskland eller ännu längre bort på andra sidan Östersjön.

Trots de många fler småkrypen finns ingen anledning att oroa sig tycker Åke Lindelöw. Precis som andra år är det blodsugande och stickande djur som är de värsta, men deras höjdpunkt har redan passerat.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons