Annons

Ingen oro för privat vård

I juni 2008 blev det klart att företaget Fresenius medical care tar över dialysvården på Trelleborgs lasarett. En av förändringarna är att personalstyrkan krympt. I går togs de första patienterna emot i nya lokaler.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2009
Dialysvården på Trelleborgs lasarett drivs numer av ett privat företag. Något som fört med sig att de tidigare 16 anställda blivit åtta. Men det oroar inte Karl-Erik och Marianne Andersson. Foto: Malin Palm.
Dialysvården på Trelleborgs lasarett drivs numer av ett privat företag. Något som fört med sig att de tidigare 16 anställda blivit åtta. Men det oroar inte Karl-Erik och Marianne Andersson. Foto: Malin Palm.Foto: 

Ett lågt surrande ljud hörs när dialysmaskinen arbetar. Det luktar svagt av rengöringsmedel och medan behandlingen pågår skiner sommarsolen in genom fönstren. Vid TA:s besök pågår fortfarande de sista byggarbetena några rum bort. Karl-Erik Andersson är en av patienterna som får sin första dialysbehandling i de nya lokalerna.

– Jag går hit tre gånger i veckan. Varje behandling tar ungefär fyra timmar. Jag tycker att man får bra hjälp här och nu har de ju fått nya lokaler också, säger han.

Annons

En annan av förändringarna som genomförts i och med att det privata företaget Fresenius medical care tar över driften av dialysavdelningen är att personalstyrkan blivit mindre. Av cirka 16 anställda finns nu åtta kvar. Men det oroar inte Marianne Andersson, hustru till Karl-Erik Andersson.

– Allt förändras ju och det kommer nya metoder hela tiden i all sjukvård. Nu är det första gången vi är här men allting verkar funka som vanligt, säger hon.

Gunnar Hallenberg har fått dialys sedan 2003. Han framhåller framför allt personalen som arbetar på dialysavdelningen.

– De som jobbar här är snälla. Personalen gör ett jättejobb, säger han.

Och Gunnar Hallenberg tror inte att det kommer förändras när dialysvården drivs i privat regi.

– Nej det kommer nog att bli bra framöver också, säger han.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons