Annons

Ingen ljusning på Granhyddan

Ännu syns ingen ljusning för de boende på Granhyddan som varit utan elström i två veckor. Julljusstakarna i fönstren står mörka och inga julskinkor steks i de kalla ugnarna.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2011
Bengt Mårtensson hjälper till på campingen, men har inte lyckats få tag i ägaren sedan strömmen bröts för två veckor sedan.
Bengt Mårtensson hjälper till på campingen, men har inte lyckats få tag i ägaren sedan strömmen bröts för två veckor sedan.Foto: Tomas Nyberg
Ann-Marie Persson är en av de boende på Granhyddans camping som riskerar att få en jul utan juleljus. Foto: Tomas Nyberg
Ann-Marie Persson är en av de boende på Granhyddans camping som riskerar att få en jul utan juleljus. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

För en vecka sedan berättade Trelleborgs Allehanda om att de boende på Granhyddans camping var utan elström. Och ännu syns ingen ljusning.

– Man kan inte laga riktig mat. Det får bli pulvermos och färdigmat. Nu till jul vill man ju laga sin egen skinka och annan julmat, men det går ju inte med bara en gasollåga, säger Ann-Marie Persson, som bott på Granhyddan i snart två år.

Annons

Men det värsta är kanske att det inte går att skapa någon julstämning i mörkret och kylan.

– Man vill ju gärna ha några ljusstakar i fönstren. Det piggar upp i den här mörka tiden, säger Ann-Marie Persson.

De boende har skött sina hyror och är utan skuld till att de nu sitter utan el. Eftersom ägaren till campingen inte betalat elräkningen så stängde energibolaget av strömmen för två veckor sedan. Sedan dess har de cirka tio hushållen på campingen fått klara sig utan el.

– Men min syster och bror bor här också och de får ström från golfbanan, säger Ann-Marie Persson. Där kan jag i alla fall fira jul.

Bengt Mårtensson har hjälpt ägaren med att sköta campingen under många år. Nu är han förbannad.

– Jag har sökt honom ända sedan de stängde av strömmen, men inte fått tag i honom, berättar han.

Bengt Mårtensson har sett till att betala övriga räkningar, som vatten och avlopp och renhållning till kommunen.

– Jag har också tagit kontakt med elbolaget och försökt teckna nytt kontrakt för elen. Men de ville ha 50 000 kronor för att koppla in strömmen igen, berättar Bengt Mårtensson.

När banken ville ta villavagnarna på grund av skulden ordnade Bengt Mårtensson även det genom att betala räkningen till banken, så att de boende kunde bo kvar.

– Men i längden är det inte hållbart att inte ha ström, säger han.

Annons

Jonas Rosenkvist är kommundirektör i Trelleborg. Han menar att det är en komplicerad situation rent juridiskt.

– Jag vet inte vad som gäller när det handlar om boende på en campingplats. Om det är samma sak som hyresgäster i en fastighet som ägaren missköter, eller inte, säger han.

Jonas Rosenkvist säger att han ska diskutera situationen med berörda på kommunen.

– Vårt grundengagemang är enligt socialtjänstlagen, men jag ska också tala med miljöförvaltningen, säger han.

Trelleborgs Allehanda har återigen sökt ägaren till campingen men inte lyckats nå honom för en kommentar.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons